close
Extern

Patriarhul Daniel a participat la Moscova la liturghia solemnă care a marcat centenarul restaurării Patriarhatului rus

Patriarhul României, Daniel, a participat alături de alți șefi ai Bisericilor Ortodoxe autocefale la sfânta liturghie oficiată la catedrala „Isus Mântuitorul” din Moscova. Chiar astăzi se împlinesc 100 de ani de când a fost restabilit Patriarhatul în Biserica Ortodoxă Rusă.

Ziua de astăzi are o dublă semnificație. În primul rând este o mare sărbătoare ortodoxă după calendarul iulian – Intrarea Maicii Domnului în Biserică. În al doilea rând, se aniversează centenarul restaurării Patriarhatului rus.

„Special pentru liturghia solemnă de astăzi de la mănăstirea Donskoy au fost aduse moaștele Sfântului Tihon. Pe 21 noiembrie 1917, 4 decembrie după stilul nou, Tihon a fost întronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe ruse”, transmite Liviu Iurea pentru Telejurnal.

Patriarhia  își recapătă astfel rolul care i se cuvenea din punct de vedere canonic în Biserica Rusă după o perioadă de aproape 200 de ani.

Petru cel Mare a reformat Biserica asumându-și dreptul ca Țar să îi numească  pe membrii Sinodului.

După cum spunea Patriarhul Kirill în discursul de la slujba de astăzi, prezența Întâistătătorilor de Biserici autocefale este expresia vizibilă a „unității Ortodoxiei”.

Luni seară, toți șefii de delegații sunt la Kremlin, la o cină festivă oferită de președintele Vladimir Putin.

TVR

Tags : kirillpatriarhul daniel

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.