close
Cronică

Portul Comercianților

Oana Costea

Copenhaga e Kobenhavn in daneză, Portul Comercianților.

Și 15 grade in Kobenhavn sunt vreo 6 real feel. Suflă intruna vânturile reci de est, în zece luni din an aduc gust și zgomot de mare până și-n Tivoli, in inima metropolei.

Unde, la 7 fix, orchestra parcului începe recitalul, cânta jazz și muzică sud-americană, niște blues și niște rock,

dar țipetele pescărușilor domină orașul. Chiar și in cel mai zgomotos moment al zilei,
când danezii ies de la serviciu și ocupă parcurile, pescărușii le acompaniază vocile, râsetele.

Se bucură “de primăvara asta frumoasă” și i spun asta natural unui turist care tremură sub două hanorace, geacă și glugă trasa bine pe cap,

In timp ce ei poartă bermude, tricouri și câte un hanorac subțire, fetele au sandale pe piciorul gol,
merg kilometri pe zi cu bicicletele sau pe jos
si arată impecabil,
atâția oameni frumoși la un loc, întinși pe atâtea generații. Femei și bărbați între 20 și 80 de ani, înalți, sportivi, blonzi ori șateni, bronzați in ciuda celor peste șase luni de iarnă, e încă țara vikingilor aici și te cucerește
stradă cu stradă, cladire cu cladire, construcții elegante, din cărămidă rosie, cu aer medieval alternate cu blocuri îmbrăcate in sticlă in care se reflectă aproape violent cerul mereu schimbător.

Spectaculos, dar amenintător. Nicăieri n-am privit un cer cu atâtea nuante de gri, de la cenușiul vânăt al norilor de deasupra mării, până la paloarea bolnavicioasă începutului de zi. Dar cel mai adesea cerul rămâne opac, un perete uriaș și sumbru pe care-l străpung avioanele încărcate cu turiști

toți vor să vadă cum e orașul unde trăiesc cei mai fericiți oameni. Si da, e impresionant, colorat și sumbru, vesel și trist, auster și strident, scump și scump.

In Regatul vânturilor, coroanele din buzunare îți zboară cu viteza luminii. Iar primăvara, vara, lumina rămâne incert lipită de cer până târziu, in noapte, iar pe la terasele din Nyhavn, de pe mailul canalului, găsești pături pe scaune, somon proaspăt gătit in zeci de feluri, vin bun și note de plată.

Fericirea costă mult in Portul comercianților. Dar se vinde și la bucată.
Atât că unele lucruri nu pot fi cumpărate.

(Oana Costea)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.