close
Dialog de ideiPromovate

Preotul Vasile Antonie Tămaș răspunde dur mesajului ironic al liderului UDMR, Kelemen Hunor

Preotul creștin-ortodox Vasile Antonie Tămaș, care trăiește în comuna Vâlcele, județul Covasna, a reacționat după ce liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea pe care o conduce și maghiarii nu au ce sărbători cu ocazia Centenarului Marii Uniri, dar și că se teme ca, în lipsa realizărilor din ultimii 100 de ani, politicienii români vor recurge la discursuri „naționaliste”.
 „Salut, nimeni! De câte ori ai ocazia, jignești țara care te plătește ca să îi batjocorești simbolurile și poporul. Fii atent! M-am născut în Covasna, județul căruia tu, inesteticule îndoliat, îi tai pădurile și îi ștrangulezi investitorii. M-au ținut la piept toate bătrânele unguroaice din satul Aita Medie. La botezul meu din 1989, 80% din cei prezenți au fost unguri. Ce oameni minunați!
Acum, nu vreau să pomenesc despre copiii nenăscuți de la Ip și Trăznea, omorâți în burta mamei cu baioneta, nici de preoții ortodocși spânzurați în Ardealul Românesc de către cei pe care tu îi tot evoci, ci despre felul în care tu, Nime-n drum, dai în țara asta ca mutu-n dobă.
Mă, nimeni, am mai mulți prieteni unguri decât tine. Știi de ce? Pentru că la nivelul nostru de jos, al omeniei, ne ajutăm între noi. Am botezat sute de copii unguri, le-am sfințit casele și le-am îngropat morții. Da, oamenii morți din lipsa medicației și din cauza faptului că tu, odiosule anti-român și anti-maghiar, nu ai făcut nimic pentru ei. Te pricepi la fluturat steaguri și la ocărât popoare. Uită-te la tine, nimeni! Vorbești limba română ca portarul de la lagărul din Siberia și alți anti-români te-au pus ministru.
Acum, esența! Îmi doresc să dispari în ceața ne-istoriei, lăsând ungurii omenoși în pace și târând după tine și dobitoacele din UDMR care îți seamănă leit. Știu, ar mai rămâne români de umilit în țară dar nu vreau să o mai faci tu. Ajunge! Nu ești cetățean al României! Ești doar o viperă mongoloidă care pune venin în pahare românești și ungurești.
Iar despre 1918 să nu mai vorbești! Pe vremea aia trăiau oameni, mă, nu nebotezați ca tine.” a scris preotul Vasile Antonie pe Facebook.
 Părintele Vasile Antonie Tămaș este cunoscut după ce a lansat campania de salvare a pruncilor de la avort,  „Nu-i avorta, nu-i abandona, îi creștem noi!”, pe parcursul căreia au fost salvate zeci de vieți ce urmau a fi curmate.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului clujean de limba maghiară Szabadság: „Sunt sigur de faptul că, dacă statul român, în ultimii 100 de ani,  nu s-ar fi străduit atât de mult şi în mod vădit să asimileze minorităţile naţionale şi să elimine din societate tot ce nu este românesc, atunci poate şi generaţiile de astăzi s-ar raporta altfel la această problemă. Dar, pentru că, atât între cele două războaie mondiale, cât şi pe vremea lui Ceauşescu, această intenţie a fost clară, iar după 1989, de asemenea, s-a putut constata adesea o astfel de tendinţă, chiar dacă aceasta nu a fost declarată. Este oarecum clar că aceste temeri au reapărut: românii se tem că vrem să le luăm Ardealul, iar maghiarii se tem că românii vor să le ia identitatea”, a spus liderul UDMR, potrivit traducerii interviului prezentată de UDMR, potrivit News.ro.

„Vom încerca să explicăm cine suntem noi, maghiarii din Transilvania secolului XXI şi care sunt dezideratele noastre, pentru că sunt foarte multe percepţii greşite şi prejudecăţi legate de noi, pe care societatea românească le-a creat în decursul istoriei. Românii trebuie să înţeleagă că nu vom putea şi nici un vom dori să sărbătorim evenimentele de la 1918. Acesta ar fi bine să fie un moment al înţelegerii şi al respectului reciproc”, a mai spus el.

Surse: evz.ro, active-news.ro

Tags : kelemen hunormarea unireromaniaudmrvasile antonie tamas

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.