close
Agenda culturală

REGINA SOLDAT – Sesiune omagială organizată de Asociația România Culturală și Academia de Studii Economice (ASE)

Evenimentul va avea loc marți, 3 octombrie 2017, ora 17.00, în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București.

Vor lua cuvântul E. S. Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, Ambasadorul Cultural Onu-Geneva, George Călin, Șeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, Dan Niculăescu, Secretar de Stat—Ministerul Afacerilor Externe, Alexandru Pugna, Secretar de Stat — Ministerul Culturii și Identității Naționale, prof. univ. dr. Dorel Paraschiv, Prorector ASE, Silviu Lefter, Directorul Societății Naționale de Cruce Roșie, prof. univ. dr. Sergiu Iosipescu, prof. univ. dr. Ioan Bulei, Dr. Ștefania Dinu, Directorul Muzeului Național Cotroceni, Dr. Narcis Dorin Ion, Directorul Muzeului National Peleș și Anca Beatrice Todireanu, Președintele Asociației România Culturală.
Cu un veac în urmă, în timpul Primului Război Mondial, Regina Maria, a vrut să se identifice cu suferința poporului român, implicându-se intens în serviciul sanitar, organizând spitale de campanie, cantine sociale, adăposturi pentru sărmani, depozite de alimente și nu numai. Este singura Suverană care, în acele vremuri grele, nu a cunoscut frica de gloanțe, de bombe și nici măcar de epidemii, ea fiind văzută zilnic în spitalele de campanie pentru a-i alina pe cei suferinzi, a împărți medicamente, mâncare și pături soldaților răniți sau bolnavilor de tifos. și nu s-a oprit aici! Îmbrăcată în nelipsita uniformă de soră medicală, Suverana noastră a mers chiar și pe front, coborând fără frică în ‘tranșeele morții’ pentru a-și încuraja soldații!

Pentru atitudinea sa curajoasă din timpul Primului Război Mondial, generalul Prezan a decorat-o cu medalia de război — Virtutea Militară clasa I, iar contele de Saint Aulaire — Ministrul Franței în România, i-a dăruit Medalia de aur a Epidemiilor și Crucea de Război (La Croix de Guerre). De atunci, Regina noastră a fost numită și REGINA SOLDAT!

Vă invităm așadar ‘să dăm mână cu mână’ și împreună să ne omagiem Regina, la ceas aniversar: Centenarul Primului Război Mondial (1917-2017)!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parteneri de proiect: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Statul Major General al Armatei, Administrația Fondului Cultural Național, Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Muzeul Militar Național ‘Ferdinand I’, Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională a României, Arhiva Națională de Film, Muzeul Brăilei ‘Carol I’, Palatul Culturii din Iași, Biblioteca Centrală Universitară ‘Mihai Eminescu’—Iași, Muzeul Țării Oașului, Asociația de Caritate din Armata României ‘Camarazii’ ș.a.

Date contact:
Asociația România Culturală
Președinte
Drd. Anca Beatrice Todireanu
Nr. tel. 0756 09 39 39
Email: asociatiaromaniaculturala@gmail.com
Site: www.asociatiaromaniaculturală.ro

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Tags : monarhieprimul razboi mondialregina mariaregina-soldat

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.