La aproape trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, este semnificativ că pentru a asuma rolul de Capitală Culturală Europeană, a fost ales cel de-al doilea oraș ca mărime al Bulgariei, PLOVDIV, ale cărui origini datează încă din secolul al XII î.Hr.
Pentru întâia oară, astfel, întreaga zonă are ocazia să-și pună în valoare patrimoniul său, numărând rând pe rând, vestigii trace, romane, medievale, otomane și evident comuniste. De altfel, acestă recentă perioadă a făcut obiectul unuia dintre primele evenimente care prezintă fragmente din Zidul Berlinului, pictate de către artiști din cele patru zări. De asemenea, în aceeași expoziție, de pildă, au fost aduse și trei automobile Trabant, care și ele au fost decorate de celebri pictori francezi.
În perspectivă, programul pare a fi chiar mai dens decât al Capitalei-surori MATERA (Italia), întrucât la Plovdiv vor fi inaugurate zeci de expoziții și vor fi organizate peste 500 de spectacole, care mai de care mai pitorești. În iunie, de pildă, va avea loc un mare concert dominat de artiștii romi locali, la care sunt așteptați să ia parte și colegi din alte țări balcanice care să pună în valoare culturile sud-est europene, în genere mai puțin mediatizate.
Să mai menționăm că Guvernul Bulgar s-a implicat destul de mult și a investit în paralel, 20 de milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii orașului. Acesta din urmă are într-adevăr cu ce se mândri, pentru că în centrul vechii cetăți Philippopolis poate fi vizitat chiar monumentul funerar al Regelui Filip al II-lea, tatăl Împăratului Alexandru Macedon. De altfel, amplasarea pe șapte coline a Plovdiv-ului și mai ales zona de străduțe patriarhale, cu terase boeme și restaurante cu delicatese și obiective istorice, merită din plin atenția celor 2 milioane de vizitatori estimați să vină la Plovdiv în 2019.
Ar mai fi de spus că renovarea pieței centrale a orașului va mai continua și în cursul acestui an, în aceeași situație fiind și sala mare de concerte, fără ca aceste lucrări să impieteze asupra traficului de turiști.
Cheia acestui succes o oferă în primul rând eforturile Primăriei Plovdiv de a identifica și valorifica din timp resurse pentru sponsorizarea evenimentelor, însă capacitatea de transpunere în practică revine Asociației Plovdiv Capitală Culturală Europeană și Centrului de Informare Turistică.
Cei patru piloni desemnați să focalizeze mesajul sunt, pe scurt: fuziune, transformare, revitalizare și relaxare. Aceste axe sunt înscrise pe platforma web creată spre a ademeni cât mai mulți vizitatori – www.plovdiv2019.eu. Despre cele mai semnificative evenimente din calendarul fixat vom mai avea ocazia să revenim, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele vor fi în tandem cu cele din Matera.
Sever AVRAM