close
Agenda culturală

Românesc 100%

Duminică, 7 aprilie, de la ora 19, în sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti se va desfăşura cel de-al şaselea concert din cadrul turneului naţional „Românesc 100%”.

Protagoniştii, flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi chitaristul Costin Soare, doi dintre cei mai apreciaţi artişti români, propun un repertoriu care cuprinde lucrări de Anton Pann, Carol Miculi (singurul elev român al lui Chopin), Petre Elinescu, Ciprian Porumbescu, George Enescu, Béla Bartók, Sabin Drăgoi şi Tiberiu Brediceanu, dar și muzica unui foarte apreciat tânăr compozitor, Şerban Marcu, sau aranjamentele de mare impact ale lui Ioan Dobrinescu.

Ion Bogdan Ștefănescu și Costin Soare realizează astfel o incursiune spectaculoasă în istoria muzicii românești, reușind să îmbine tradiția cu cele mai noi tehnici și limbaje muzicale, într-un recital unic pentru peisajul muzical românesc.

Intrarea este liberă şi se face pe bază de rezervare, scriind la adresa kitharalogos@gmail.com . Acest concert va fi transmis și în direct, online, pe www.enjoytv.ro.

Turneul național, organizat de Asociaţia Culturală Kitharalogos şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), cuprinde 7 importante centre culturale ale ţării:

31 martie / Focşani – Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”, ora 18
2 aprilie / Iaşi – Biblioteca Centrală Universitară (sub egida Filarmonicii „Moldova”), ora 19
3 aprilie / Bacău – Filarmonica „Mihail Jora”, ora 19
5 aprilie / Buzău – Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, ora 18
6 aprilie / Tecuci-Ateneu, Sala de concerte a Fundaţiei Pelin, ora 19
7 aprilie / Bucureşti – Universitatea Naţională de Muzică, ora 19
8 aprilie / Piteşti – Filarmonica, ora 19

Pentru detalii, vă rugăm să accesaţi: www.costinsoare.com, www.facebook.com/kitharalogos

Proiect co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Parteneri: Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” din Focşani, Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, Filarmonica Piteşti, Fundaţia Pelin din Tecuci, Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” din Buzău, Enjoytv Romania.
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, Observator Cultural, Radio Trinitas, Radio Clasic, Agenţia de Carte.ro, Liternet.ro.

Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi chitaristul Costin Soare au cântat pentru prima dată împreună în 2006, la Ateneul Român, într-un recital în memoria compozitorului japonez Toru Takemitsu. De-a lungul timpului, cei doi muzicieni au susţinut peste 100 de recitaluri împreună, atât în ţară, cât şi peste hotare, cu un repertoriu divers din punct de vedere stilistic, care include cele mai importane lucrări scrise pentru acest tip de formaţie camerală. În 2017, au lansat CD-ul „Twenty Shades of Music”, o propunere unică pentru piaţa muzicală din România, cu muzici din sudul Europei (Bartok, Tadic) şi America Latină (Machado, Piazzolla, Ramirez, Morel), foarte apreciat de critică şi public, urmat de două turnee de lansare. Cei doi muzicieni au susţinut concerte în Suedia, China (sub egida ICR), Elveţia, la Ateneul Român şi Sala Radio, în cadrul Filarmonicilor din Timişoara, Sibiu, Ploieşti şi sub egida centrelor culturale de la Bistriţa, Deva, Buzău, Alba Iulia, Caracal etc.

Unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români, Ion Bogdan Ştefănescu (prim flautist al Filarmonicii „George Enescu”, prof. univ. dr. habil. la Universitatea Națională de Muzică București şi solist al Filarmonicii „Banatul”, Timişoara) are o activitate concertistică susținută, peste 50 apariții pe an, atât în postură solistică, cât şi ca membru în diverse formaţii camerale precum Trio Contraste, Profil, cvintetul ”George Enescu”, duo flaut – harpă alături de Ion Ivan Roncea sau duo flaut-pian cu pianistul Horia Mihail în cadrul turneelor naţionale „Flautul de aur” şi „Flautul fermecat”. Discografia sa este, de asemenea, foarte bogată: peste 40 CD-uri și DVD-uri publicate în România, Germania, Anglia sau U.S.A.. În 2006 a înființat ansamblul Barock Orchestra al cărui solist şi dirijor este, iar în 2016, ansamblul Flaut Power, formație unică în peisajul muzical românesc.

Costin Soare, unul dintre cei mai apreciaţi şi activi muzicieni-chitarişti de la noi, apare în proiecte solistice precum turneele naţionale „De la Paganini la Piazzolla” „De la Bach la Beatles”, „Muzica în Palatele României”, fiind implicat şi în diverse formaţii camerale, cea mai cunoscută fiind cea în care apare alături de mezzosoprana Claudia Codreanu. În 2014, lansează un CD intitulat „Nocturne şi dansuri” (Bach, Britten, Takemitsu), cu înregistrări inedite pentru şcoala românească de chitară, fiind interesat de interpretarea şi promovarea muzicii contemporane (proiectul „Musica”). Este director artistic al „Serilor de chitară”, festival internaţional desfăşurat în Bucureşti, în cadrul căruia concertează instrumentişti de top din întreaga lume.

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.