close
Agenda culturalăPromovate

Sâmbătă, 25 Noiembrie, ora 18:30 – „The Night Alive” de Conor McPherson la Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești

The Night Alive este o piesa scrisa in 2013 de dramaturgul si regizorul irlandez Conor McPherson. Premiera oficiala a spectacolului a avut loc in acelasi an, la Londra, in regia autorului. The Night Alive, de Conor McPherson, in regia lui Cristi Juncu, este cea mai recenta productie a Teatrului Toma Caragiu. Spectacolul are loc mâine, 25 noiembrie, ora 18.30.
Osciland intre taramul dramei si cel al comediei, The Night Alive este o piesa care exploreaza vietile unor suflete ratacite … si o intalnire intamplatoare care le-ar putea schimba cursul.
Intreaga actiune are loc la Dublin, in camera dezordonata in care locuieste Tommy, un barbat de varsta mijlocie a carui viata este in deriva de 2 ani incoace, de cand s-a instrainat de familia sa. Tommy locuieste cu chirie in casa unchiului sau, castigandu-si putinii bani din tot felul de invarteli pe care le pune la cale cu prietenul sau incet la minte, Doc.
Cand Tommy vine in ajutorul unei tinere prostituate pe nume Aimee, incepe sa zareasca o scanteie de speranta care il face sa creada ca viata lui poate capata in cele din urma un sens. Insa trecutul nu poate fi lasat usor in urma, si totul s-ar putea prabusi odata cu aparitia unui barbat din viata lui Aimee.
Connor McPherson s-a nascut la Dublin pe 6 august 1971. A studiat la University College Dublin si a devenit membru al UCD Dramsoc, societatea de dramaturgie a colegiului, unde a scris primele piese. A fondat compania teatrala Fly by Night, care a produs cateva dintre piesele sale. Este considerat unul dintre cei mai importanti dramaturgi contemporani europeni. Piesele lui McPherson s-au bucurat de critici pozitive si au avut success pe plan international, mai ales pe West End si Broadway. A fost distins, printre altele, cu Premiul Laurence Olivier pentru cea mai buna piesa a anului in 1998 („Barajul”), Premiul Meyer Whitworth, Premiul Evening Standard.

Tags : spectacoleteatrul toma caragiu ploiestiThe Night Alive

1 Comment

  1. O piesă valoroasă dar care uneori abundă în trivialități inutile iar alteori exprimarea actorilor este stridentă, emfaza denaturând sensul textului. Rolurile au fost corect distribuite ținând cont de personalitatea creativă a actorilor și modul lor de exprimare. O notă în plus pentru interpretul personajului Doc, care face un rol de excepție, foarte greu de realizat.
    Începutul piesei ne duce cu gândul la Harold Pinter cu al său „The Caretaker”. Aceeași atmosferă, aceeași bătaie în fața unui bar, victima fiind îngrijită de un binevoitor și luată acasă. Apoi gândul ne duce la Steinbeck cu Of Mice and Men unde avem de asemenea un Doc cu numele Lennie Small iar Tommy se identifică cu George Milton. Asemănarea mi se pare zdrobitoare, Tommy planificând cu Doc o călătorie undeva departe ca și Lennie cu Milton. Și mai sunt și alte „coincidențe” ușor de identificat. În definitiv putem să îl iertăm pe Conor, acesta ne propunându-și probabil să descopere roata în teatru.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.