Într-o școală de cartier, situată pe strada Jupiter nr. 6, Soarele a poposit înainte de ziua lui, 21 iunie, la o lecție de geografie. Sub îndrumarea doamnei profesor de geografie Ramona Mȕller, și totodată diriginta clasei a V-a, elevii acestei clase au sărbătorit lumina soarelui și viața pe TERRA.
Ziua Soarelui este în ziua solstițiului de vară, pe 21 iunie, atunci când durata zilei înregistrează valoarea maximă, iar noaptea este cea mai scurtă din an. De asemenea, au fost menționate și analizate alte zile ale calendarului ecologic din luna iunie: 5 iunie – Ziua Mediului și 17 Iunie – Ziua mondială împotriva deșertificării. În afara Deșertului Sahara, cel mai periculos deșert, este deșertul sufletului uman, acolo unde nimic nu mai poate prinde rădăcini datorită egoismului și răutăților.
De remarcat că elevii au manifestat un mare interes pentru subiectul temei, doamna profesor abordând mijloace moderne de sistematizare a informațiilor și captare a interesului copiilor. Sub măștile de protecție zâmbetul copiilor a fost adaosul de prezență vie în capitolul biosferei. S-au evidențiat elevii-responsabili ai celor trei echipe: Anton Alexandru, Păun Iosif și Ciorobontea Darius. Scripcaru Yustin, Gheorghe Ana Maria, Ursu Daria și Ghiompirică Matei se adaugă elevilor participanți activi. Antrenul lecției, precum și dinamica orei în sine, demonstrează că potențialul elevilor poate fi stimulat și valorificat în condiții optime, chiar și atunci când există limitări referitoare la situația socială a unor elevi. Dăruirea dascălului este prioritară. Învățământul nu ține cont de religie sau etnie. Ține cont de implicare afectivă și profesionistă.
Pentru o oră bucuria a fost mai mare decât orice alt lucru, pe Strada Jupiter, nr. 6. Așa cum ziua este cea mai mare în competiție cu noaptea, de Ziua Soarelui!
La Școala Gimnazială ”Florin Comișel”, structură a Școlii Gimnaziale ”N. Titulescu” Ploiești copiii știu să râdă în ziua solstițiului, în așteptarea vacanței mari.
(Profesor de geografie Ramona Mȕller)