Principalele rezultate
Liderii UE și Canadei au convenit să intensifice relațiile UE-Canada și să accelereze cooperarea în vederea abordării provocărilor de la nivel mondial.
„Pentru UE, Canada este un aliat puternic și un prieten foarte bun. Canada împărtășește viziunea noastră asupra lumii, valorile noastre și obiectivele noastre. Și UE și Canada cred cu pasiune în democrație, în statul de drept, în drepturile omului, în solidaritatea între popoare și națiuni, precum și în ordinea internațională bazată pe norme”.
Declarația președintelui Tusk în urma summitului UE-Canada
Parteneri care împărtășesc aceeași viziune, UE și Canada și-au reafirmat angajamentul comun față de multilateralism și față de comerțul bazat pe norme. Și-au subliniat angajamentul deplin față de Acordul de la Paris și au solicitat întețirea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.
În cadrul summitului, liderii ambelor părți au discutat pe marginea cooperării strategice referitoare la provocările de la nivel mondial, inclusiv în domenii ca știința, tehnologia și inovarea. Pe ordinea de zi au figurat și aspecte legate de afacerile externe și de securitate.
Donald Tusk, președintele Consiliului European, a reprezentat UE. Prim-ministrul Justin Trudeau a reprezentat Canada. La sfârșitul summitului, aceștia au adoptat o declarație comună:
UE și Canada au semnat, de asemenea, un parteneriat pentru oceane pentru a îmbunătăți conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor.
Infografic – EU-Canada trade deal removes barriers and fuels growth
Comerț și relații bilaterale
Cele două părți și-au asumat angajamentul față de punerea în aplicare deplină a acordului de liber schimb UE-Canada, denumit și CETA.
Acordul alimentează creșterea economică și locurile de muncă de ambele părți ale Atlanticului, întrucât a intrat în vigoare cu titlu provizoriu în septembrie 2017.
„Comerțul înflorește, iar calamitățile prezise de cei care anunțau sfârșitul lumii nu s-au materializat. Aceasta arată că acționând împreună putem depăși provocările și că cei care au de câștigat sunt locuitorii Canadei și ai UE. Vom continua să depunem eforturi pentru a ne asigura că numărul întreprinderilor și al persoanelor care beneficiază de pe urma CETA va crește.”
Declarația președintelui Tusk în urma summitului UE-Canada
Liderii au solicitat apărarea sistemului comercial multilateral bazat pe norme, construit în jurul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
„Împărtășim o voință comună de a acționa rapid și în mod concertat pentru a aborda provocările fără precedent cu care se confruntă sistemul comercial multilateral și pentru a lupta împotriva tendințelor protecționiste din ce în ce mai accentuate din întreaga lume.”
Declarația comună a Summitului UE-Canada
Climă și energie
Ambele părți și-au reafirmat angajamentul ferm față de Acordul de la Paris. Ele au adresat un apel tuturor părților să pună acordul în aplicare pe deplin.
„Facem apel la toate țările să răspundă în mod credibil și cu ambiție pentru atingerea obiectivelor de la Paris și suntem hotărâți să dăm dovadă de spirit de lider prin intermediul unor strategii ambițioase pe termen lung de reducere a gazelor cu efect de seră până în 2020 și să consolidăm cooperarea bilaterală în toate forurile relevante.”
Declarația comună a Summitului UE-Canada
UE și Canada au discutat despre modalitățile de atenuare a impactului schimbărilor climatice și de conservare a biodiversității mondiale, a regiunii arctice și a oceanelor.
UE și Canada au semnat, de asemenea, un parteneriat pentru oceane pentru a îmbunătăți conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor.
Aspecte legate de afacerile externe și de securitate
Summitul a fost o ocazie de a discuta despre aspecte legate de afacerile externe și de securitate.
Cu privire la Iran, ambele părți au reamintit că acordul nuclear (JCPOA) este o realizare de importanță critică în domeniul neproliferării nucleare la nivel mondial. Ele au îndemnat această țară să își respecte angajamentele asumate în cadrul acordului:
„Canada și UE îndeamnă Iranul să facă pași înapoi în ceea ce privește aceste activități și să revină fără întârziere la respectarea deplină a JCPOA. Ambele părți continuă să regrete decizia Statelor Unite de a se retrage din JCPOA și de a impune din nou sancțiuni.”
Declarația comună a Summitului UE-Canada
Cu privire la Ucraina, UE și Canada au reiterat faptul că condamnă în continuare anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Rusia.
Liderii au discutat și despre criza din Venezuela. Aceștia au convenit să intensifice cooperarea pentru a contribui la o soluție politică, pașnică și democratică la criza din Venezuela.
Cu privire la Siria, UE și Canada au îndemnat la protejarea civililor, încetarea ostilităților și necesitatea de a asigura accesul umanitar pe întreg teritoriul țării.
De asemenea, UE și Canada au discutat despre cooperarea în domenii precum migrația, amenințările cibernetice și combaterea terorismului.
Ambele părți au încheiat negocierile pentru un nou acord privind registrul cu numele pasagerilor (PNR). Acordul va juca un rol vital pentru consolidarea securității, asigurând, în același timp, respectarea vieții private și protecția datelor cu caracter personal.
Chestiuni globale
UE și Canada și-au reafirmat angajamentul față de consolidarea cooperării în domenii precum știința, tehnologia și inovarea, inclusiv în ceea ce privește inteligența artificială.
„Canada și UE se angajează să răspundă schimbărilor tehnologice într-un mod care să susțină democrația, să respecte drepturile omului și să promoveze valorile noastre comune. Suntem hotărâți să realizăm beneficiile pe care o economie digitală, creativă, le poate aduce cetățenilor și întreprinderilor noastre.”
Declarația comună a Summitului UE-Canada
Ambele părți și-au reafirmat angajamentul reciproc față de drepturile omului și democrație. Ele au convenit să colaboreze mai strâns în ceea ce privește aceste aspecte vitale, în cadrul principalelor organizații multilaterale, precum și pe teren, în domeniile care prezintă cele mai multe provocări.
În plus, liderii au discutat despre modalități prin care să fie sprijinite într-o mai mare măsură incluziunea socială, egalitatea de gen și creșterea favorabilă incluziunii.
(consilium.europa.eu)