23 august 1944 a fost Ziua Naţională a României timp de mai bine de 40 de ani. O zi în care, datorită Regelui Mihai şi deciziei sale de a se opune Germaniei lui Hitler, s-a scurtat războiul cu şase luni. Istorici din toată lumea îi recunosc meritul regelui, însă această decizie istorică a fost confiscată de comunişti timp de mai bine de 40 de ani.
Regele Mihai l-a cunoscut pe Hitler înainte ca România să intre în război. Prima dată l-a însoţit pe Carol al-II-lea la întrevederea pe care a avut-o cu Fuhrerul, a cărei alianţă a refuzat-o. A doua oară, Regele Mihai l-a întâlnit la Berlin, în 1941. Mareşalul Antonescu i-a cerut să-i întâlnească pe Hitler şi pe Mussolini, în interesul ţării.
Regele Mihai: „Am luat masa cu el, cu Hitler, m-a impresionat în sensul periculos. Când am văzut cum o lua razna cu o problemă care ne interesează, avea această impresie pe faţă. Era foarte neplăcut”.
Mareşalul Antonescu a angajat armata română în război alături de nemţi şi după câştigarea Bucovinei şi Basarabiei. Hitler a profitat astfel şi de rezervele de petrol ale României. Ruşii însă erau deja în nord-vestul României, pe care se pregăteau să o ocupe.
Regele Mihai: „Chestiunea principală la care mă rezumam eu era toată populaţia României care nu mai putea să suporte războiul”.
Antonescu şi Hitler îl considerau pe Regele Mihai un copil naiv, dar au primit lovitura de graţie chiar de la Majestatea Sa, în 23 August 1944. Regele i-a propus lui Antonescu să rupă alianţa cu Hitler şi să înceapă tratative de armistiţiu cu Aliaţii: Marea Britanie, SUA şi URSS. Antonescu a refuzat, iar Regele l-a arestat. Au urmat lupte grele cu nemţii care, la scurt timp, au şi pierdut războiul.
Aliaţii l-au acoperit pe Regele Mihai de onoruri, dar au cedat România sovieticilor. Ulterior, comuniştii s-au întrecut să îşi asume meritele pentru evenimentele din 1944.
Proclamaţia regelui către ţară
În seara zilei de 23 august, regele Mihai I a citit la radio o proclamaţie prin care anunţa lumii întregi modificările politice, formarea unui nou guvern, ieşirea din războiul contra naţiunilor unite şi alăturarea trupelor noastre coaliţiei antihitleriste. Până la 28 august, Bucureştiul a fost curăţat de forţele germane, iar la 30 august a fost ocupat de armata sovietică. Armistiţiul cu puterile aliate a fost unul dintre obiectivele pe care Guvernul constituit la 23 august 1944, condus de generalul Sănătescu, şi-a propus să-l înfăptuiască de urgenţă. Convenţia de armistiţiu, semnată la 23 septembrie 1944, stabilea obligaţiile economice, politice şi militare ale României. Documentul a fost iscălit, din partea României, de către Lucreţiu Pătrăşcanu, generalul adjutant Dumitru Dămăceanu, Barbu Ştirbei şi Ghiţă Popp, iar din partea aliaţilor de către mareşalul Rodion Malinovski.
Iată Proclamația:
Români,
În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu poporul meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite.
Români,
Un nou guvern de uniune naţională a fost însărcinat să aducă la îndeplinire voinţa hotărâtă a ţării de a încheia pacea cu Naţiunile Unite. România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Din acest moment încetează lupta şi orice act de ostilitate împotriva armatei sovietice, precum şi starea de război cu Marea Britanie şi Statele Unite. Primiţi pe soldaţii acestor armate cu încredere. Naţiunile ne-au garantat independenţa ţării şi neamestecul în treburile noastre interne. Ele au recunoscut nedreptatea dictatului de la Viena, prin care Transilvania ne-a fost răpită.
Români,
Poporul nostru înţelege să fie stăpân pe soarta sa. Oricine s-ar împotrivi hotărârii noastre libere luate şi care nu atinge drepturile nimănui este un duşman al neamului nostru. Ordon armatei şi chem poporul să lupte prin orice mijloace şi cu orice sacrificii împotriva lui. Toţi cetăţenii să se strângă în jurul tronului şi al guvernului pentru salvarea Patriei. Cel care nu va da ascultare guvernului se opune voinţei poporului şi este un trădător de ţară.
Români,
Dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle. Noul guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor ţării sunt garantate şi vor fi respectate. Alături de armatele Aliate şi cu ajutorul lor, mobilizând toate forţele naţiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub ocupaţia străină.
Români,
De curajul cu care ne vom apăra cu armele în mână independenţa împotriva oricărui atentat la dreptul nostru de a ne hotărî singuri soarta depinde viitorul ţării noastre. Cu deplină încredere în viitorul neamului românesc, să păşim hotărâţi pe drumul înfăptuirii României de mâine, a unei Românii libere, puternice şi fericite.
Mihai R
I.R.