close
Actualitate

1 iulie – Ziua internațională a muzicii reggae

Ziua internațională a muzicii reggae celebrează genul muzical prin care a devenit cunoscut Bob Marley. În memoria lui, în fiecare an are loc, în Kingston, Jamaica, Festivalul International Reggae Day, care adună la un loc mii de muzicieni și fani ai acestui gen.

Muzica reggae își are originile în stilurile R&B și Ska și a apărut în anii ’60. În afară de artiști precum Bob Marley sau Jimmy Cliff, reggae a influențat și alte genuri muzicale. Există diferite tipuri de reggae — roots reggae, reggae skinhead și „dub”, toate recunoscute. Poezia dub este o poezie West Indian recitată pe beat-uri reggae, notează site-ul www.national-awareness-days.com/international-reggae-day.

Ziua Internațională Reggae (International Reggae Day — IRD) a ajuns în 2015 la a 21-a aniversare și va fi marcată la New York, Miami, Ft. Lauderdale, Honolulu, Londra sau Bombay, prin dans, exponate, muzică și proiecții de filme, în perioada 30 iunie — 4 iulie.

IRD este primul eveniment din lume dedicat muzicii reggae. Găzduită anual de Kingston — casă de muzică jamaicană, manifestarea este o platformă concepută pentru a prezenta Kingston ca un oraș creativ.

Festivitățile din 2015 dedicate IRD vor cuprinde conferința anuală, expoziția IRD de artă digitală, oferind lucrări din Concursul Internațional de Reggae Poster (www.reggaepostercontest.com), în prezența artiștilor Michael Thompson, Taj Francis și Joavan Puran, precizează site-ul www.ireggaeday.com.

IRD promovează industriile creative din Jamaica și stilul de viață reggae. Ziua Internațională Reggae mobilizează fanii pe site-urile de socializare cu campania #ThisIsMyReggae, care va fi susținută de ambasadori IRD, artiști deja confirmați — Sly & Robbie, Inner Circle, Steel Pulse, Freddie McGregor, Marcia Griffiths, Luciano, Tarrus Riley, Protoje, I-Wayne, Kymani Marley, Cherine Anderson, Junior Kelly, Jah 9, Maxi Priest, Alborosie, Reggae Delhi Sultante și Begum X, mai precizează site-ul www.ireggaeday.com.

Muzica reggae a apărut în Trenchtown. Muzicienii din Jamaica au combinat stiluri auzite la radio din SUA, ca R&B și jazz, cu muzica tradițională, ca mai apoi să devină reggae sub influența muzicii soul. Muzica reggae a început să fie ascultată pe plan internațional în anii ’70, datorită unor artiști ca Bob Marley, care a popularizat mișcarea Rastafari în lume.

Alți cântareți reggae sunt Peter Tosh, Freddie McGregor, Toots & the Maytals, Burning Spear, Black Uhuru, Prince Lincoln Thompson, Bunny Wailer, Prince Far I, Israel Vibration, The Congos, Mikey Dread, Don Carlos, The Viceroys, The Itals, Cornell Campbell, The Meditations, Wailing Souls, Norris Reid, Michael Phrophet, The Heptones, Dennis Brown, Twinkle Brothers,Damian Marley, Julian Marley, Max Romeo, Alborosie, Mr. Levy.

A.P.

Tags : bob marleyfestivalirdjamaicareggae

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.