close
ActualitatePromovate

Apelul românilor răpiți de la sânul Patriei: „Vom uita limba română și vom dispărea, așa cum doresc străinii!”

Pe un site de socializareSocietatea culturală Arboroasa face apel la conducerea României:

„Noi, românii din nordul Bucovinei, Herța, Hotin, Bugeac, răpiți de la sânul Patriei în 28 iunie 1940, nu mai avem voie să învățăm limba română în școlile noastre vechi de sute de ani.

Guvernul României și Președintele actual al României nu vor să ne ajute.

Vom uita limba română și vom dispărea, așa cum doresc străinii!”

Fotografia postată de Arboroasa.
Societatea Academică „Arboroasa” a fost înfiinţată în anul 1875, la Cernăuţi, odată cu manifestările organizate de oficialităţile austro-ungare, la centenarul anexării Bucovinei. Scopul acestei societăţi era de a ridica, din punct de vedere cultural, populaţia românească din această provincie prin editare de cărţi şi reviste, acţiuni culturale în casele de cultură, şcoli şi biserici, ridicarea unor monumente personalităţilor româneşti de cultură din Bucovina. S-a editat cu această ocazie, „Ţara Fagilor, almanah literar-cultural”.
Printre iniţiatorii înfiinţării acestei societăţi culturale au fost: Teodor Ştefanelli, Ciprian Porumbescu, Gh. Popescu, Ilarie Onciul, Gherasim Buliga şi alţii.
F.B.
Tags : marea unirepatria mumaSocietatea culturală Arboroasa

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.