close
Agenda culturală

Festivalul Cerbul de Aur, expoziţii şi concerte interne şi internaţionale, pe lista proiectelor eligibile

Festivalul Cerbul de Aur, propus de TVR, o expoziţie şi un volum de documente politico-diplomatice „România în Primul Război Mondial”, propus de MAE, Orchestre europene de tineret omagiază România (16 concerte în două oraşe), propus de Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, se numără printre proiectele eligibile din lista aprobată în cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar desfăşurat vineri la Palatul Victoria.
Din lista celor 43 de proiecte eligibile aprobate vineri de Comitetul Interministerial pentru Centenar, postată pe site-ul instituţiei, mai fac parte, printre altele: constituirea unui fond de carte românească în Republica Moldova prin organizarea unei campanii de strângere de cărţi în vederea donării acestora în 100 de şcoli de pe teritoriul Republicii Moldova, propus de Ministerul Afacerilor Externe (MAE); „Muzeul Virtual al Unirii”, propus de Muzeul Naţional de Istorie a României; „Academicienii” despre Marea Unire, propus de TVR, „Românii din fostele scaune secuieşti şi Marea Unire”, propus de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni; Omagiu Centenarului Marii Uniri „România şi evenimentele istorice din perioada 1914-1920, desăvârşirea Marii Uniri şi Întregirea României”, propus de Academia Română; realizarea unei serii de filme documentare „Mari diplomaţi români” şi a unui film documentar „Diplomaţia română de la Marele Război la Marea Unire”.
De asemenea, pe listă se mai află un colocviu comun româno-francez dedicat sfârşitului Primului Război Mondial şi Centenarului Marii Uniri şi o conferinţă internaţională dedicată Marii Uniri 1918 – Europa popoarelor, ambele propuse de MAE, Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti la Chişinău, expoziţia de fotografie „Regina Maria. Regina soldat” şi Statuia Reginei Maria în oraşul Eastwell, comitatul Kent (locul de naştere al Reginei), toate trei propuse de Institutul Cultural Român, ori Madrigal – Cantus Mundi: România cântă în cor! Ambasador Madrigal: 100 de ani de muzică românească, turneu în cinci ţări propus de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar desfăşurat vineri, 23 martie, la Palatul Victoria, a fost aprobată prima listă de proiecte eligibile, după prima evaluare efectuată, proiecte reprezentative la nivel naţional şi internaţional ale beneficiarilor ordonatori principali de credite. Acestea sunt în număr de 43, în valoare de 14.887.921 lei. Alte 21 de proiecte care se autofinanţează sunt eligibile, fiind încadrate conceptual şi tematic în Strategia Aniversării Anului Centenar.
Totodată, 25 de proiecte au fost evaluate şi selectate din punct de vedere al conţinutului tematic, însă necesită clarificări suplimentare de ordin administrativ şi financiar.

Tags : cerbul de aurmarea unire

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.