close
ActualitatePromovate

Buletin Dunărean – februarie 2018

Buletin Dunărean”, editat de CLDR în parteneriat cu CIO-SUERD, reprezintă primul proiect media în domeniul problemelor şi eforturilor relansării economice şi sociale a macro-regiunii celor 14 state aderente la SUERD în tentativa de a sprijini construirea de coaliţii şi consorţii de project management active, durabile şi eficiente.

Eforturi de extindere a componenței CLDR

Secretariatul CLDR a inițiat și este în proceduri tehnice de extindere a numărului de membri ai asociației. În prezent, este vorba despre aderarea Municipiului Medgidia din județul Constanța și a Orașului Moldova Nouă din județul Caraș Severin. Se speră că acest alăturări vor contribui la întărirea organizației și la posibilitatea de inter-conectare pentru formarea de consorții mai ample și mai reprezentative pe viitor.

Depunere de proiect în domeniul educației pentru mediu și al securității alimentare

În cadrul unei linii de finanțare private, inițiată de compania Lidl România, Asociația CLDR a depus un proiect de educație bio și în sprijinul unei hrane sigure / diete sănătoase, care să se desfășoare în principal în zonele comunităților locale membre din județele Constanța, Ialomița, Dolj și Ilfov. Proiectul ar urma să includă sesiuni de training pentru formatori în domeniu și o caravană în mai multe localități cu ateliere de gătit, utilizând în special produsele bio. Detalii suplimentare vor putea fi oferite ulterior, în cazul câștigării competiției de proiecte.

Lansarea SMART Innovative Learning Hub și prima întâlnire informală de lucru a Hub-ului

În parteneriat și cu amabilul sprijin al Academiei Române, precum și al rețelei europene ”Danube Parks” (Austria), în data de 2 februarie 2018, la sediul Casei Academiei Române, a fost lansat ”SMART Innovative Learning Hub”, în prezența Invitaților Speciali de Onoare: Dr. Grigore BABOIANU – Membru Onorific ”Danube Parks” – Rețeaua Ariilor Protejate (Austria), fost Guvernator al Rezervației Deltei Dunării și Dl Florin UDREA – Președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. În partea a doua a aceleași zile a avut loc și Adunarea Generală CLDR România care a adoptat și planul de măsuri și inițiative pentru anul 2018.

SMART Innovative Learning Hub este dedicat, în special, promovării inovării prin bioeconomie – ”știința viitorului”, în scopul atragerii de fonduri europene în domeniile securității alimentare, dezvoltării durabile, creșterii albastre, combaterii riscurilor climatice, dezvoltării biotehnologiilor inovative și bunei guvernanțe și managementului invări iînn cadrul conceptului de învățare pe tot parcursul vieții.

Împreună cu consultanții Comisiei Europene și pentru proiectele SMART Innovative Learning Hub, în spiritul unei interacțiuni și socializări ideale, va avealoc prima întâlnire informală de lucru la București, privind decizia referitoare la formarea consorțiilor pentru accesarea programelor UE pe priorițile identificate în comunîn ziua de vineri, 9 martie 2018.

Temele în jurul cărora se vor forma consorțiile de parteneri/echipele de lucru supuse dezbaterii sunt:

• limitarea efectelor nocive ale schimbărilor climatice – temă propusă de Universitatea de Vest din Timișoara

• promovarea securității alimentare și a sănătății populației din Regiunea Dunării – temă propusă de Dl Acad. Nicolae MANOLESCU si Dl Dr. Grigore BABOIANU

• extinderea și aprofundarea noilor abordări și paradigme educaționale în favoarea unei inovări integrale a eco-sistemelor dunărene, revitalizarea patrimoniului cultural-istoric și natural în vederea conectării drumurilor vinurilor/obiectivelor conexe la rutele culturale europene recunoscute de Consiliul Europei și Uniunea Europeană – tema propusa de CLDR și URBASOFIA

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să ne contactați la telefon: 021.2304997 sau mobil: 0723699857.

Lansarea Programului de Formare și Asistență pentru comunități locale privind protecția datelor cu caracter personal

La sediul Bibliotecii Academiei Române, în data de vineri, 16 februarie 2018, Catedra Internațională Onorifică ”Jean Bart” (CIO-SUERD) – proiect fondat de Fundaţia EUROLINK-Casa Europei în parteneriat cu Centrul de Biodiversitate al Academiei Române (anul 2012) – și Departamentul de Formare și Consiliere al Asociației CLDR Romania, membră a Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR, Viena), precum și compania Euro Market Solutions, au organizat lansarea publică a programului de formare și asistență specială pe termen mediu și lung cu privire la transpunerea acquis-ului comunitar referitor la GDPR (General Data Protection Regulation) – ”Ofițer Protecție Date cu Caracter Personal” (DPO), în prezența și cu sprijinul Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal și al Academiei Române. La finalul reuniunii, cu amabilul sprijin al Sponsorului Tehnic – GatitAcasa.ro – a fost oferit un Cocktail în onoarea invitaților și participanților.

Întrucât orice posibilă încălcare a cerințelor Regulamentului GDPR este supusă unui regim de sancțiuni financiare cu amenzi de până la 4% din cifra globală de afaceri, precum și pentru a se evita alte penalități, invitații au recomandat o evaluare temeinică a situației interne din fiecare instituție sau companie și au prezentat cele două componente ale inițiativei lansate:

  • cursul online DPO, cu o structură în 6 module, condensată pe durata a două zile, incluzând evaluarea online a asimilării cunoștințelor și emiterea Certificatului de Absolvire;

  • componenta de asistență în implementare/externalizare și de susținere a comunităților locale și consiliilor județene, precum și a Membrilor Asociației CLDR, care beneficiază astfel de o reducere specială de 25% din costurile cursului.

  • pentru susținerea asociațiilor și fundațiilor este oferit un discount de 15% pentru ONG-urile mici.

  • companiile care își vor forma Ofițeri DPO prin acest curs vor beneficia de un voucher de reducere de 10% din valoarea altor servicii de asistență și consiliere IT.

Informații suplimentare pot fi solicitate Secretariatului Tehnic la tel./fax: 021.2304997 sau pot fi consultate pe siteul: http://www.cldr.ro/curs-dpo-ofiter-protectie-date-cu-caracter-personal

România preia în octombrie 2018 Președinția Strategiei Dunării

În contextul pregătirii preluării Președinției SUERD de către România, la sediul Ministerului Afacerilor Externe a avut loc în data de 6 februarie 2018, Întâlnirea de lucru ”Participarea României la Strategia UE pentru Regiunea Dunării” la care a participat reprezentantul CLDR, Președintele Executiv Sever AVRAM. Lucrările au fost conduse de Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene Victor NEGRESCU și s-au desfășurat în prezența Coordonatorului Național SUERD din partea Ministerului Afacerilor Externe, Dl Radu GORINCIOI. În acest context, comunitățile sau instituțiile interesate să organizeze în țară evenimente în cursul acestei președinții au fost invitate să transmită propuneri către Ministerul Afacerilor Externe. Reamintim că Asociația CLDR a transmis deja către Cabinetul Ministrului Afacerilor Europene trei propuneri de evenimente care să fie organizate și cu sprijinul și participarea membrilor instituționali CLDR.

De asemenea, România a propus Comisiei Europene să găzduiască Punctul Focal de Contact al Strategiei Dunării, iar Asociația CLDR a înaintat această propunere către Primăria și Universitatea de Vest din Timișoara.

Oportunitate de training în domeniul Turismului Ecologic

Asociația ”Acces pentru Toți – Filila Constanța”, liderul proiectului ”Danube Ecotourism” desfășoară o serie de sesiuni de instruire în vedere dezvoltării unei rețele transfrontaliere de administratori publici locali, care să conducă la dezvoltarea turismului transfrontalier. Prima sesiune va avea loc la Constanța, în perioada 5-7 martie 2018, sub genericul ”Turism sustenabil – Criterii și certificare”.

Smart City Urban Projects – EXPOZIȚIE – CONFERINȚĂ INTERNAȚIONALĂ – 9 MARTIE 2018

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) organizează în parteneriat cu Romexpo, în perioada 08-11 martie 2018 cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat conceptului Smart City. Programul Smart City Urban Projects se află la cea dea doua ediție și include o Conferință Internațională ce va reuni specialiștii domeniilor componente smart city. Evenimentul fanion al expoziției este Smart City Urban Projects și are loc în data de 9 martie 2018, la Romexpo, sala Titulescu, Pavilionul B3, începând cu ora 10.00.

Asociația CLDR a fost invitată să participe, iar Președintele Executiv să susțină o prezentare în cadrul evenimentului în secțiunea consacrată relației dintre ”Smart City și Cetățeni”. De asemenea, Secretariatul CLDR a realizat un material de prezentare al inițiativelor și proiectelor ce vor fi demarate de CLDR pentru numărul viitor al Revistei ”Smart City Magazine”, care va fi lansat cu ocazia evenimentului de la Romexpo.

Oportunități de finanțare curente

În urma adoptării de către Comisia Europeană a Comunicării „Stimularea creșterii și coeziunii în regiunile de frontieră din UE”, în data de 20 septembrie 2017, Asociația Regiunilor Europene de Frontieră (AEBR), sub supravegherea DG REGIO, a lansat, în cadrul inițiativei ”B-solutions”, un apel de proiecte pilot care vizează înlăturarea unor obstacole specifice zonelor de frontieră – de natură administrativă și/sau juridică din următoarele domenii: (1) ocuparea forței de muncă, (2) sănătate, (3) transport, (4) multilingvism și (5) cooperare instituțională.

Apelul, care pune la dispoziție un fond de 400.000 de euro și care va rămâne deschis până la 30 aprilie 2018, oferă granturi de până la 20.000 de euro pentru finanțarea unui număr de până la 20 de acțiuni. Proiectele vor fi implementate pentru o perioadă de maxim 15 luni, iar beneficiarii eligibili pentru aceste proiecte sunt instituțiile publice și stucturile transfrontaliere.

Mai multe informații despre ”B-solutions” și apelul de proiecte pot fi găsite pe pagina web: https://www.b-solutionsproject.com.

Tags : CIO-SUERDCLDR

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.