Secretarul de stat Cristian-Ioan Videscu a declarat miercuri, la închiderea Târgului de carte Gaudeamus Litoral de la Mamaia, că Departamentul Centenar, din subordinea SGG, a prezentat și promovat, la această ediție a târgului, peste 30 de titluri de cărți și materiale didactice, puse la dispoziție de editurile partenere, ce au legătură cu Marea Unire din 1918 și Războiul pentru reîntregirea neamului, în contextul unui proiect de a relansa sentimentul patriotic în rândul tinerei generații.
„La Târgul Gaudeamus Litoral încurajăm achiziția de carte, cititul pe plajă și, în mod firesc, la standul nostru am expus materiale care au legătură cu Marea Unire și cu Războiul pentru reîntregirea neamului. Avem un set de panouri și hărți didactice pe care, cei care ne-au vizitat standul, și în special elevii, le-au studiat, dar și cărți oferite pentru expunere și promovare de editurile partenere și în principal materiale didactice pentru cei mici, pentru tânăra generație, căci vrem să reconstruim un sentiment patriotic și trebuie să începem de jos. Am considerat oportun și necesar să fim prezenți aici, având în vedere numărul mare de turiști de pe litoral și misiunea pe care ne-am asumat-o, de a promova valorile, cultura, limba și tradițiile, tot ceea ce este bun și frumos, românesc. Și literatura și achiziția de carte reprezintă obiective pentru noi, pe termen scurt, mediu și lung. Am prezentat, la standul de aici, hărți foarte frumoase pentru copii sub formă de puzzle, dar și o hartă interactivă de 4 mp, realizată de Eurodidactica, cu coduri QR pe care sunt figurate principalele monumente, obiective turistice, elemente de etno-folclor și personalități ce au făcut România Mare, din toate regiunile țării. Începând din această toamnă, harta interactivă va putea fi accesată în mediul virtual, odată cu lansarea website-ului și a aplicației pentru telefonia mobilă”, a declarat Cristian-Ioan Videscu, pentru AGERPRES.
Șeful Departamentului Centenar din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG), a mai menționat că în contextul pregătirilor pentru sărbătorirea celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii din 1918, departamentul pe care-l coordonează a reușit încă din primăvară să facă o primă selectare a celor peste 300 de propuneri de proiecte transmise de autoritățile locale, cu o valoare totală de peste 250 milioane de lei.
„În prezent, împreună cu Ministerul Culturii, Academia Română și Comitetul interministerial, lucrăm la o strategie națională de aniversare a Centenarului Marii Uniri, în care să fie specificat genul de proiecte promovate, obiectivele urmărite, prioritățile și măsurile ce trebuie întreprinse. Ulterior, vom putea selecta proiectele transmise pentru a fi finanțate, în funcție de obiectivele acestei strategii. De asemenea, în toamna acestui an lansăm un apel de proiecte pentru organizațiile neguvernamentale, cu titulatura Acces Centenar, proiecte în valoare de maxim 50.000 de lei fiecare, acestea urmând să primească finanțare din bugetul Ministerului Culturii, cu condiția să fie realizate în perioada octombrie-decembrie 2017. Suma totală oferită pentru această sesiune de proiecte este de 1 milion de lei”, a detaliat, pentru AGERPRES, Cristian-Ioan Videscu.
Dan M.