close
Grupul de la PloieștiPromovate

Cenaclul de luni…

Cenaclul de luni… dar nu al lui Nicolae Manolescu, în care s-a născut poezia chiuvetei, ci „I.L.CARAGIALE”, din Ploieşti.
Astăzi, de la orele 17, am savurat poemele lui Fintiş Ioan Vintilă Fintiş, din manuscrisul scris prin anul 1979, găsit de el întâmplător, prin dulapurile soacrei.
Şedința de cenaclu a început, ca de obicei, cu prezentarea presei literare, a ziarelor recente: România Literară, Convorbiri Literare, Cronica, Viața Românească, de către preşedintele Fintiş, apoi, mai proaspăta sosită în oraşul Ploieşti şi în acest grup, Ramona Muller, a citit unul din poemele proprii.
A urmat cronica filmului „Cowboyul de la miezul nopții”, pe care Mihai Ioachimescu ne-a sfătuit să îl vizionăm negreşit.
„Marele rege clown”, salvat de la pieire şi oblăduit de mama-soacră, depus în 1979 la editura Cartea Românească, fără şansa de a putea fi publicat în condițiile regimului comunist de atunci, deoarece cuprinde nenumărate insinuări îmbrăcate, ce-i drept, în metafore frumoase, inedite, a fost pus în lumina „reflectoarelor” şi a fost apoi trecut prin furcile caudine ale criticului Marian Zmaranda, care, în această seară parcă a venit „bătut” de acasă, având gustul polemicilor prelungite… Acerbul critic literar a văzut în creația lui Fintiş mecanisme poetice scăpate de sub control, rupturi de continuitate şi o structură nedefinită. Apoi a continuat să se contrazică, în ideile ermetismului poetului Ion Barbu şi ermetismului în general, cu profesorul Traian Lazăr, dar, ceea ce a fost important, a fost faptul că întreaga scenă ne-a făcut să ciulim urechile şi să ascultăm cu interes cele vorbite cu patos. Mereu este de reținut şi de învățat din asemenea contre.
Şedința s-a încheiat cu nelipsita recitare a lui Nicu Drăgulin, din poeziile lui Marin Sorescu şi Nichita Stănescu.
O seară de luni reuşită, o şedință de cenaclu literar reuşită!

Corin Culcea

Tags : Cenaclul „I.L. Caragiale” Ploiești

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.