close
Personalități

IN MEMORIAM IVAN PATZAICHIN (II)

Pe Ivan Patzaichin l-am cunoscut la sfârșitul lui mai 1996. Colaboram la un post de televiziune (Telecable) și la o publicație (ZIUA – Ediția de Prahova), ambele din Ploiești. La sugestia directorului artistic de la Telecable, am făcut câteva deplasări la Snagov, înainte și după Jocurile Olimpice de la Atlanta, dar și două deplasări la Mila 23, localitatea tulceană în care s-a născut cel mai mare canoist al tuturor timpurilor, unde am realizat mai multe reportaje pentru televiziune. Din nefericire (și în împrejurări pe care nu este cazul să le menționez aici), filmele s-au pierdut. Tot ce a mai rămas în urma acelor incursiuni sunt câteva materiale scrise și publicate în acea perioadă. Dar nu tot ce am scris s-a păstrat. Pe parcursul acestei luni vă voi prezenta câteva texte salvate.

Textul următor surprinde o secvență din pregătirea comună a loturilor olimpice ale României și Mexicului pe lacul Snagov, cu puțină vreme înainte de plecarea delegației sportive a României la Jocurile Olimpice de la Atlanta.

Mâine, Atlanta…

Mâine, Mexicul…”, s-a intitulat o peliculă din 1965 având în rolul principal pe celebrul actor polonez Zbigniew Cybulski. Acesta interpreta rolul unui selecționer care antrena o sportivă (înotătoare) – în condiții de maximă solicitare – pentru a o alinia cu șanse la starul Jocurilor Olimpice din Mexic (1968). Mi-a revenit acest film în memorie în timpul unei vizite la Centrul Sportiv Național de la Snagov unde se pregătește și Lotul Olimpic Român de Caiac-Canoe. Veți înțelege imediat de ce.

La Campionatele Mondiale de Caiac-Canoe din anul 1993, Manoilă Milicin era încă antrenorul echipei masculine de caiac a României. După aceea, el a fost solicitat să pregătească echipa similară a Mexicului, în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Atlanta, apoi și pe cea feminină. Sub conducerea tehnicianului român, mânuitorii padelei și pagaiei din țara aztecilor au furnizat surprize uriașe în calificări, reușind să depășească echipaje puternice din țări cu tradiție, cum ar fi SUA, Canada, Argentina și altele.

Regata-școală

Surprinși au fost adversarii, nu noi!”, a ținut neapărat să sublinieze Manoilă Milicin, într-o declarație oferită nouă, în exclusivitate. Pentru lotul Mexicului, competiția de la Snagov a reprezentat o ”regată-școală”, de la care ”avem multe de învățat! Chiar dacă performanțele Mexicului s-au îmbunătățit simțitor, am venit totuși să învățăm și – de ce să n-o recunosc? – pentru a-mi revedea familia și prietenii. Aș mai adăuga și prietenia care mă leagă de Ivan Patzaichin”, adaugă antrenorul.

Xochimilco

La sfârșitul regatei de la Snagov, Ivan Patzaichin și Manoilă Milicin ne-au prezentat pe larg programul de pregătire comun al loturilor României și Mexicului. Acesta prevede participarea la puternicul concurs de la Duisburg (Germania) – cu plecarea prevăzută pentru astăzi, 19 iunie -, și apoi un ultim stagiu în… Mexic, sub auspiciile Comitetului Olimpic Mexican! Antrenamentele se vor desfășura pe renumitul lac Xochimilco, unde s-au și desfășurat întrecerile de profil ale Jocurilor Olimpice din 1968, cât și ale Campionatelor Mondiale din 1970 și 1994.

Dale, muchachos!”

Avem o bună colaborare cu Federația Română de specialitate. Pe această linie se înscrie și pregătirea pe care o vor susține sportivii români în Mexic”, ne-a mai precizat Manoilă Milicin.

Altitudinea de aproape 2300 metri, la care este situată capitala acestei țări, le va permite caiaciștilor și canoiștilor români acomodarea la condițiile speciale de efort pe care le presupune o competiție de anvergura Jocurilor Olimpice de Vară.

Dale, muchahos!”, își încurajează elevii temperamentalul antrenor român al Lotului Olimpic Mexican. ”Hai, băieți! Hai fetelor!”, nu se lasă mai prejos Ivan Patzaichin.

19 iunie 1996

(Leonida Corneliu CHIFU)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.