close
Personalități

Laura Stoica ar fi împlinit, astăzi, 50 de ani. A fost considerată cea mai bună voce feminină rock din țara noastră

Laura Stoica (numele complet Adriana Laurenția Stoica) s-a născut la Alba Iulia, la 10 octombrie 1967. A copilărit la Târgoviște, unde s-a înscris la Școala Populară de Artă, ale cărei cursuri le-a absolvit în 1986, secția canto clasic, profesor Emil Niculescu. Ulterior, a participat la toate concursurile muzicale organizate în țară pentru tinerele talente.

A participat la multe festivaluri de muzică ușoară în anii ’80, primul fiind cel de la Amara, în 1987, unde a luat premiul II. Au urmat festivalurile de la Ploiești, Buzău, Deva și altele. În anul 1990 era solista Teatrului din Ploiești, când s-a prezentat la preselecția pentru Festivalul de la Mamaia. A câștigat preselecția și a participat la festival, unde a câștigat Premiul cel mare, premiul I, cu piesa ”Dă, Doamne, cântec” de Viorel Gavrilă, pe versurile lui Eugen Rotaru. Tot atunci a primit și alte premii: Premiul de telegenie al Carului 5 al TVR, Premiul publicațiilor ”Melos” și ”Adevărul”, Premiul Asociației Artiștilor Profesioniști din România, Premiul Ansamblului Tineretului din București.

În 1991, a lansat single-ul ”Un actor grăbit” editat în 800 de exemplare care s-au vândut în totalitate în ziua lansării, potrivit site-ului www.laurastoica.ro. Tot în 1991 a primit premiul revistei ”Pop, Rock & Show” pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului, iar melodia ”Un actor grăbit”, compusă de Bogdan Cristinoiu, a fost aleasă piesa anului. Laura Stoica a fost considerată de mulți muzicieni cea mai bună voce feminină rock din țara noastră și una dintre cele mai puternice și originale personalități ale scenei muzicale autohtone.

Premiul I pentru debut discografic

Anul 1992 a adus participarea Laurei Stoica la Festivalul ”Cerbul de Aur” de la Brașov, unde a primit Premiul I pentru debut discografic, Premiul II pentru interpretare cu ”Focul”, Premiul III pentru creație cu piesa ”Ai fost laș”. De asemenea, în 1992 a câștigat Premiul II la International Pop Festival, Austria (1992), Premiul Radio Contact pentru Cea mai bună voce pop a anului, premiul revistei ”Actualitatea Muzicală” pentru Cea mai bună interpretare a unei piese pop a anului — ”Un actor grăbit”, premiul revistei ”Pop, Rock & Show” pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului și Cel mai bun videoclip al anului — ”Focul”. Revista ”Pop, Rock & Show” i-a acordat Laurei Stoica premiul pentru Cea mai bună voce pop feminină a anului și în 1993, iar în 1994 — premiul pentru Cea mai sexy cântăreață pop a anului.

A avut mai multe apariții la Festivalul Internațional ”Cerbul de Aur” de la Brașov, în anii 1992, 1997, 2003 și 2005. În 1992 și 1997, participă în concursul festivalului și câștigă premiul I pentru debut discografic (”Un actor grăbit”) și premiul al III-lea pentru interpretare, cu melodia ”Focul” — în 1992 și premiul al II-lea la secțiunea discografie, cu albumul ”Nici o stea” — în 1997. În 1994 a fost lansat albumul „Focul”, care a avut mare succes la public. Trei ani mai târziu, Laura Stoica a lansat albumul ”Nici o stea”, cu care a câștigat în 1997 premiul discografic la Festivalul „Cerbul de Aur”.

Anul 1997 îi mai aduce Laurei Stoica două premii — Cea mai bună voce feminină („E toamnă iar pe străzi”) la International Maltese Song Festival și Premiul III — Șlagăre („În singurătate”) la Festivalul de la Mamaia.

În 1998, primește Premiul Juriului („Ea nu știe ce vrea”) la Festivalul Pamukkale din Turcia, iar în 2001, la Festivalul Discovery de la Varna, în Bulgaria, obține Trofeul pentru cea mai bună piesă („I Need Love”), Premiul Criticii și Premiul special al Juriului, precizează site-ul www.laurastoica.ro.

A avut o bogată activitate concertistică

Pe lângă numeroasele premii obținute, Laura Stoica a avut o bogată activitate concertistică. În perioada 1990-2005, a evoluat în peste 700 de concerte și spectacole, pe scenele românești și în străinătate. În 1995, a cântat alături de Ricchi e Poveri la Constanța și Galați, dar și alături de Samantha Fox, la Sala Palatului din București. A efectuat turnee în Bulgaria (1991), Israel (1997), Malta (2001), SUA (2001, 2002-2003).

A apărut în peste 650 de show-uri TV din România, Bulgaria, Malta, singură sau alături de trupa sa — Laura Stoica Band. Înființată în 1993, trupa Laurei a reunit, de-a lungul anilor, mulți muzicieni valoroși — Iulian Vrabete, Eugen Mihăescu, Vlady Cnejevici, Florin Ionescu, Cristian Soleanu, Răzvan Lupu, Relu Bițulescu, Mihai Coman, Remus Carteleanu, Paul Baciu, Matei Căpitanu, Răzvan Mirică. Ultima formulă a trupei îi avea în componență pe Adrian Vișteanu (chitară), Emanuel Gheorghe ”Fisă” (clape), Victor Miclăuș (bass), Cristian Mărgescu (tobe), Laura Luchian (backing-vocal).

În 2005, după o perioadă de absență, Laura a hotărât să revină în prim-planul muzical cu un album și un stil nou și în vară a lansat albumul ”Laura Stoica — S-a schimbat”. A realizat un videoclip pentru piesa ”Mereu mă ridic” de pe acest album.

Revenirea a fost spectaculoasă, iar Laura plănuia deja un nou album. Își găsise liniștea și în plan personal, alături de logodnicul ei, bateristul Cristian Mărgescu.

Actriţa Laura Stoica

În momentul în care a considerat că a acumulat foarte mult din punct de vedere muzical, Laura s-a înscris la cursurile Universității Ecologice din București, secția Actorie, unde i-a avut profesori pe Adriana Popovici, Constantin Codrescu, Vlad Rădescu, Doru Ana. A absolvit actoria în 2000, iar spectacolul de licență a fost pe scena Teatrului Nottara, în piesa „Azilul de noapte”, de Maxim Gorki, în rolul Vasilisa, regia fiind semnată de Constantin Codrescu.

În perioada 2000 — 2001 a jucat în „Hammam/Prizonier în cutia toracică”, după Tahar Ben Jeloun, rolul Ahmed, regia Mihai Mihalcea. În 2004, a interpretat rolul Drucila în „Îndrăgostiții din Ancona”, regia Andrei Mihalache, la Teatrul din Constanța, iar ulterior a devenit angajata Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploiești, unde a avut mare succes în rolul Rocky din „Călători în voia sorții”, regia Marcela Timiraș.

A înființat Fundația „Laura Stoica”pentru a sprijini tinerele talente, copii orfani și cei afectați de HIV

Ca orice artist mare, Laura avea un suflet generos. Și-a folosit imaginea, talentul pentru a fi de folos celor care aveau nevoie de sprijinul ei. În 1991, a participat la evenimentul ”Dați un leu pentru Ateneu”, organizat de TVR. În 1994, a înființat Fundația „Laura Stoica”, al cărei scop era de a sprijini tinerele talente, de a face donații copiilor orfani și de a strânge fonduri destinate copiilor afectați de HIV. Tot în 1994, a participat la spectacolul de la Sala Palatului organizat de asociații care îngrijesc copiii bolnavi de SIDA, iar în 1999 a luat parte la concertul rock ”Back Stage Live”, prin care s-au obținut fonduri destinate îmbunătățirii condițiilor de viață ale copiilor bolnavi de SIDA sau cu handicap psiho-motor.

În perioada 2001-2005, a participat la emisiuni tv, concerte, evenimente teledon organizate de principalele televiziuni din România, în cadrul cărora s-au strâns fonduri speciale în scop umanitar. În octombrie 2005, chiar de ziua ei, se afla într-un elicopter care ducea alimente sinistraților în urma inundațiilor.

În iarna anului 2005, Laura și Cristi au primit vestea că vor deveni părinți. Însă, nici ea, nici Cristi n-au făcut public anunțul, decât atunci când au avut certitudinea că sarcina Laurei decurge normal. „Copilul se va naște în septembrie, iar până la venirea lui pe lume sunt hotărâtă să-mi respect toate angajamentele privind concertele și să pregătesc un nou album. Este felul în care vreau să-i urez bun venit primului meu copil”, spunea Laura în 2 martie 2006, într-un comunicat de presă. Două zile mai târziu, ea apărea în ultima emisiune TV în direct, împreună cu Cristi.

Şi-a pierdut viaţa într-un cumplit accident

În seara de 9 martie 2006, Laura Stoica și Cristi Mărgescu și-au pierdut viața într-un accident de circulație, în timp ce se întorceau de la Urziceni, unde Laura avusese un concert.

Chiar în noaptea tragicului accident, Ovidiu Komornyik, care a scris melodia ”In Memoriam Laura Stoica”, i-a chemat în studioul său pe Angela Similea, Elena Cârstea, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Oana Sârbu, Sanda Ladoși, pentru a înregistra piesa. Au venit și, cu lacrimi în ochi, au cântat.

În perioada 8-10 octombrie 2007, la București a avut loc prima ediție a Festivalului ”Laura Stoica”, organizat de fratele acesteia, Alexandru. În 2017, festivalul a avut loc in 7-8 octombrie, la Târgoviște.

La 9 martie 2013, admiratori și prieteni ai artistei au ales un mod inedit de a-i aduce un omagiu, la șapte ani de la dispariție, organizând un flash mob. Peste 200 de persoane s-au strâns în centrul vechi al Capitalei, între care Silvia Dumitrescu, Carmen Rădulescu, Pepe, Aurelian Temișan, Paula Seling, Crina Matei, Monica Davidescu, Cristina Cioran, Zoltan Andras, Alexandra Velniciuc, Aylin Cadîr, Ana Maria Moldovan, unde au cântat împreună piesa „Un actor grăbit”.

Piesele Laurei Stoica au apărut pe mai multe albume și după moartea artistei — ”Dă, Doamne, cântec” (compilație, 2007), ”Ediție specială” (DVD, 2007), ”Muzică de colecție” — Vol. 62 (compilație, 2008), ”Focul” (album reeditat, 2008), ”Vino” (album, 2009).

Agerpress

Tags : laura stoicamuzica romaneascarock

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.