close
Personalități

Majestatea Sa Regina Ana a României

Principesa Ana de Bourbon-Parma (cunoscută și sub apelativul Regina Ana, prenume complet Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite) s-a născut acum 94 de ani, la data de 18 septembrie 1923, Paris, Franța, decedată pe 1 august 2016, Morges, Elveția.

A fost soția regelui Mihai I al României și fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei. A fost strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei(pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

Nascuta la Paris, ca Principesa de Bourbon-Parma, Regina Ana a avut o viata departe de orice stereotipuri cu printi si printese.

32_37

Dincolo de exilul de aproape 5 decenii, la care a fost supusa alaturi de Majestatea Sa Regele Mihai, alte cateva randuri din biografia Reginei sunt suficiente pentru a te convinge de originalitatea celei din urma regine a Romaniei.

Trecand succint in revista doar cateva file din viata Reginei Ana a Romaniei, Majestatea Sa:

  • a urmat cursuri de scrima, echitatie, ciclism, gimnastica si inot;
  • a lucrat la magazinul universal Macy’s (S.U.A.), pentru a-si completa veniturile;
  • s-a inrolat in razboiul antinazist si a mers pe frontul african, apoi european si german, in cadrul Armatei Franceze. De altfel, Regele Mihai s-a indragostit de dansa inainte de a o cunoaste personal, urmarind in sala de cinema a Palatului Regal din Romania un reportaj de razboi din Maroc, in care Principesa Ana de Bourbon-Parma aparea ca infirmiera pe front;
579f5693682ccf19f8f2da90
960x0_1
  • a fost pasionata de vanatoare si a participat la diverse vanatori regale, obtinand trofee personale remarcabile;
  • a fost un pictor talentat (in apartamentul regal al Palatului Elisabeta sunt expuse doua din lucrarile sale).
  • a iubit foarte tare cainii si a detinut mai multe astfel de animale de companie (ceea ce pentru mine puncteaza mult);
IMG_1696
  • a lucrat ca fermier;
  • a fost indragostita de masini, nu de putine ori ajutandu-si sotul in procesele sale de reparare si restaurare auto, dar si participand la competitii, raliuri si expeditii automobilistice;
regele-mihai-si-regina-ana_61001200
Image-scanned-1_16_2012-at-11_40-AM-resized
  • a lucrat ca tamplar, in timpul exilului din Anglia, pentru a nu cheltui bani cu mobila. Ba chiar a vandut la targ o parte dintre piesele de lemn executate de dansa si a construit pentru Majestatea Sa o magazie din lemn;
  • a scris impreuna cu Regele o piesa de teatru (”The Choice”, in anul 1960), despre lupta dintre sistemele capitalist si comunist si rolul credintei in salvarea omului.

Cat despre cele femeiesti, pentru a pastra directia acestui blog, indiferenta Reginei Ana la adresa modei a fost mostenita de la mama sa. Aceasta din urma obisnuia sa spuna “Eu nu ma imbrac, eu ma acopar”.

Mai mult decat atat, Majestatea Sa Regina Ana marturisea ca detesta pantofii cu toc si rochiile de gala.

Si, totusi, Regina Ana a Romaniei a fost dintotdeauna o prezenta extrem de rafinata. Asta fiindca stilul nu se cumpara, ci se contine.

Printre atatea pasiuni preponderent masculine, nu este de mirare faptul ca o alta legenda urbana povesteste ca parul Reginei Ana si-a pastrat culoarea in mod natural, fara sa albeasca vreodata. Carevasazica, mai putine griji si din punct de vedere cosmetic.

Regina-Ana

Odihneasca-se in pace!

*Datele prezentate mai sus sunt o adaptare a informatiilor furnizate ieri de insasi Casa Regala a Romaniei.

A.P.

Tags : casa regalamonarhieregina ana a romaniei

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.