close
Tradiții

Manuscris inedit, scris de Ioan Barac în 1826, nepublicat până în prezent, achiziționat de Biblioteca Județeană Arad

Directorul Bibliotecii Județene ”Alexandru D. Xenopol” Arad, Doru Sinaci, a spus miercuri, într-o conferință de presă, că instituția a demarat procedurile de achiziționare, aflate în curs de finalizare, a unui inedit manuscris redactat cu caractere chirilice, în limba română, aparținând lui Ioan Barac (1776 -1848), scriitor și cărturar de seamă, reprezentant al Școlii Ardelene.

Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a demarat, recent, procedura de achiziţionare a unui interesant manuscris redactat cu caractere chirilice, în limba română. Este vorba despre un text literar intitulat „Amorul prin carele sau alunecat, şi sau ofticat Lucreţia din cetatea Suna în Italia din care i sau tras şi moartea”, cunoscut drept Lucreţia, scris de Ioan Barac, în anul 1826, la Braşov.

Lucrarea, nepublicată până acum, a luat drumul Aradului în 1830, când Ioan Barac (1776-1848), scriitor şi cărturar de seamă, reprezentant al Şcolii Ardelene, predă profesorului de la Preparandia arădeană Alexandru Gavra (1797–1884) textul Lucreţiei spre publicare. Alexandru Gavra nu a mai reuşit publicarea textului nici în următorii ani, iar soarta manuscrisului a rămas necunoscută. „Întâmplarea fericită face ca astăzi documentul să vină şi să completeze colecţia celor 650 de manuscrise aflate în posesia Bibliotecii Judeţene Arad.

DSC03412

Pe lângă manuscrise, Biblioteca „Alexandru D. Xenopol” mai deţine peste 20.000 de cărţi vechi şi bibliofile de valoare patrimonială din secolele XV –XIX. Invităm pe această cale oamenii de carte şi cercetătorii arădeni să consulte şi să se aplece asupra manuscrisului, în vederea publicării acestuia” a declarat Adriana Czibula, bibliotecar Secţia Colecţii Speciale.

Doru Sinaci, directorul Bibiliotecii arădene, a precizat că „ne propunem să valorizăm zestrea extraordinară de carte rară pe care o deține Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol Arad, să o îmbunătățim și să o punem la dispoziția arădenilor într-o formă cât mai accesibilă”.

La rândul său, Adriana Czibula a afirmat că ”întâmplarea fericită” a făcut ca, astăzi, documentul să vină și să completeze colecția celor 650 de manuscrise aflate în posesia Bibliotecii Județene Arad.

A.P.

Tags : biblioteca alexandru d xenopol aradcolectii specialemanuscrs

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.