close
Extern

Miting de proporţii la Londra, înainte de BREXIT. Criza din Marea Britanie a scos în stradă sute de mii de oameni

mediafax.ro

Sute de mii de oameni care se opun retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană s-au adunat sâmbătă pentru a mărşălui prin centrul Londrei, cerând un nou referendum, relatează Reuters.

Protestatarii au pornit spre centrul Londrei cu bannere proclamând că “cel mai bun acord nu este Brexitul” şi “cerem un vot al poporului” în ceea ce organizatorii au spus că au participat mai mult de un milion de oameni şi a fost cel mai mare protest anti-Brexit de până acum.

“M-aş fi simţit altfel dacă ar fi un proces bine gestionat şi guvernul ar lua decizii sensibile. Dar este un haos complet”, a declarat Gareth Rae, în vârstă de 59 de ani, care a călătorit din Bristol pentru a participa la demonstraţie. “Ţara va fi împărţită indiferent ce se întâmplă şi este mai rău să fim împărţiţi pe o minciună”, a adăugat acesta.

După trei ani de dezbateri, încă nu se ştie cum, când sau chiar dacă Brexitul se va întâmpla, pe măsură ce Theresa May încearcă să tragă o ieşire din cea mai gravă criză politică din ultimii zeci de ani din Marea Britanie.

May a sugerat, vineri, că s-ar putea să nu poată să treacă săptămâna viitoare prin Parlament acordul Brexit. The Times şi Daily Telegraph au anunţat că presiunea asupra premierului pentru a demisiona creşte.

“Este intolerabilă situaţia în care ne aflăm şi mă tem că Theresa este problema”, a declarat Anna Soubry, parlamentar pro-UE care a părăsit partidul Conservator pentru a se alătura grupului Independent în februarie, pentru BBC TV.

Live: Thousands take part in 'Put It To The People' march demanding a final say on Brexit

Live: Thousands take part in 'Put It To The People' march demanding a final say on Brexit

Publicată de ITV News pe Sâmbătă, 23 martie 2019

„Trebuie să plece”

“Trebuie să plece şi avem nevoie de un prim-ministru temporar care să poată ajunge la un acord, să pună ţara pe primul loc şi să returneze acest lucru poporului britanic. Pentru asta protestăm astăzi”, a adăugat aceasta.

Protestatarii pro-UE s-au adunat la Marble Arch la marginea parcului Hyde în jurul după-amiazei, înainte de a trece prin faţa biroul primului ministru de pe Downing Street şi a ajunge în faţa parlamentului.

Deşi nu exista o estimare oficială a cifrelor, un reporter Reuters a declarat că zeci de mii de persoane s-au adunat chiar înainte de începerea oficială a evenimentului.

Organizatorii sunt încrezători că mărimea mulţimii nu va depăşi un marş similar care a avut loc în luna octombrie, când susţinătorii au spus că au participat aproximativ 700.000 de persoane.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat vineri că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană depinde de Londra, în condiţiile în care liderii din Blocul comunitar au stabilit un plan în două părţi privind Brexit, relatează site-ul postului BBC.

Dacă Parlamentul britanic va aproba acordul negociat de Theresa May cu Bruxelles, Brexit-ul va fi amânat până pe 22 mai.

Dacă acordul nu va fi aprobat, însă, ieşirea Marii Britanii din UE va fi amânată doar până pe 12 aprilie.

În acest context, Donald Tusk a declarat că “orice este posibil până pe 12 aprilie”, inclusiv o amânare mai îndelungată sau anularea Brexit.

Sursa: mediafax.ro

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.