close
Actualitate

Pîslaru: Răspunsul la mitingul PSD nu trebuie să fie nici miştouri pe FB, nici mila superioară, nici contramanifestaţii

Fostul ministru tehnocrat al Muncii, Dragoş Pîslaru, unul dintre membrii fondatori ai partidului Mişcarea România Împreună, face un apel la români înaintea mitingului PSD împotriva „abuzurilor” aşa-zisului Stat Paralel.

Vă prezentăm mai jos postarea de pe pagina de Facebook a tehnocratului:

„Ieri seară am fost mângâiat sufleteşte şi însufleţit de fiul meu cel mare, Filip, care a interpretat alături de colegii săi lăzărişti o adaptare după Ţara lui Gufi a lui Matei Vişniec. Trecând peste mândria parentală şi peste deja-vu-ul generaţional (am jucat la rândul meu în liceu într-o adaptare după Eugen Ionescu şi Matei Vişniec), mi s-a confirmat că nimic nu este întâmplător în viaţă.

Nu putea exista o piesă mai adecvată pe care să o urmăresc în preziua mitingului PSD de azi. Pe scurt, tema centrală piesei s-ar rezuma cam aşa:

“Ţara lui Gufi” este o ţară a orbilor condusă de un văzător, Gufi, care şi-a obligat supuşii să nu vadă, cu intenţia pretins nobilă de a-i feri de deziluzii. Pentru a constrânge ţara la orbire, Gufi a desfiinţat culorile, încurajând dependenţa prin minciună şi ipocrizie. Cultivarea acestui gen de sindrom Stockholm, prin privarea societăţii de dreptul la cunoaştere, promovarea naţionalismului deşănţat ca alternativă la modernitate, la deschidere, la dezvoltare, reprezintă de fapt chintesenţa guvernării actuale.

Metafora lui Vişniec mi-a întărit imaginea grotescului actual, legat de oamenii aduşi cu japca la mitinguri, de mesajele de incitare la ură, de inventarea unui duşman abstract în conceptul statului paralel, de încercarea permanentă de a subjuga justiţia cu orice preţ, pentru a salva pielea unui grup infracţional aflat la putere.

Dar am mai vibrat la ceva ieri seara. Am înţeles iar că nu putem să facem lumea să vadă prin a răspunde cu ură la ură. Nu avem voie să ne fie milă de cei orbi, pentru ca această atitudine denotă aroganţă şi superficialitate. Asemeni Văzătorului lui Vişniec, trebuie să îi ghidăm cu empatie, cu dăruire, cu dragoste pentru a vedea culorile, a le simţi, a înţelege modul în care societatea se poate dezvolta armonios în viitor. Este greu şi vom fi respinşi, dar nu avem voie să îi abandonăm.

Este şi vina noastră că am ajuns aici, astăzi. România are un ţesut social deşirat şi pentru că am fost egoişti. Pentru că ne-am văzut fiecare de ale noastre, delegând aparent statului grija pentru cei vulnerabili. Nu avem comunităţi, nu avem solidaritate, nu avem încredere. O ţară de orbi sau chiori bâjbâind după culoare pe cont propriu. O ţară în care dezideratul suprem a ajuns supravieţuirea.

Nu trebuie să ne surprindă unde am ajuns azi în România. Culegem ce s-a semănat de câteva decenii. Dar poate a venit timpul să ne trezim. Să ne înţelegem ţara, în integralitatea ei. Şi cu bune, şi cu mai puţin bune. Să facem un minim efort de construcţie comunitară, ce presupune ieşirea din bulă şi conectarea cu cei care nu văd, nu au sau nu pot.

Răspunsul la mitingul PSD de azi nu trebuie să fie nici miştouri sulfurate pe Facebook, nici mila superioară, nici contramanifestaţii ce dezbină mai mult. Răspunsul trebuie să fie implicarea fiecăruia în a aduce culoare în societate, prin exemplu personal, prin activare, prin dăruire. Să înlocuim grotescul şi absurdul cu civism, moralitate, profesionalism şi responsabilitate politică faţă de cetate şi cetăţean.

Mulţumesc, dragul meu fiu, pentru această emoţie ce m-a învăluit ieri. Sper ca generaţia noastră să se ridice la înălţimea aşteptărilor voastre şi să vă pregătească o lume mai bună, nu gri, ci colorată cu emoţii şi iubire. Doar astfel putem schimba lucrurile. Împreună!”

Andrei Pricopie

Tags : fbguvernmitingpsd

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.