close
Magna Europa

Reuniunea extraordinară a Consiliului European, 30/06/2019

Puncte importante de pe ordinea de zi

Propunerile pentru ocuparea celor mai înalte funcții ale UE vor continua să fie discutate de lideri în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European din 30 iunie 2019.

Liderii din UE au discutat despre posibilele candidaturi pentru cele mai înalte funcții ale UE cu ocazia Consiliului European din iunie, dar nu au ajuns la nicio concluzie.

„Nu a existat majoritate pentru niciun candidat. Consiliul European a convenit că este nevoie de un pachet de desemnări care să reflecte diversitatea UE. Ne vom reuni din nou la 30 iunie. Între timp, voi continua consultările, inclusiv cu Parlamentul European.”

Cuvintele președintelui Donald Tusk după reuniunea Consiliului European din 20 iunie 2019

 

Reuniunea din iunie a avut loc după dineul informal din 28 mai 2019, imediat după alegerile UE și în urma consultărilor ulterioare dintre președintele Tusk și șefii de stat sau de guvern și reprezentanții Parlamentului European.

 

Consiliul European joacă un rol major în procedurile de numire în posturi de vârf la nivelul UE. În 2019, acesta va alege președintele Consiliului European, va desemna un candidat pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, va numi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și va decide cu privire la funcția de președinte al Băncii Centrale Europene. Toate persoanele care vor ocupa aceste funcții își vor începe mandatele înainte de sfârșitul anului.

 

(consilium.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.