close
ActualitatePromovate

S-a încheiat Simpozionul internaţional de sculptură monumentală din Caransebeş

Simpozionul internaţional de sculptură monumentală de la Caransebeş, cel mai mare din Banat, ajuns la a XIV-a ediţie, s-a încheiat sâmbătă. La această ediţie au participat 11 artişti, pe lângă sculptori români, fiind prezenţi artişti din Argentina, Cuba, Italia, Spania, Germania, Ucraina, Costa Rica, Polonia şi Bulgaria.

Travertinul este o rocă sedimentară poroasă de calcar alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit, care are o culoare gălbuie până la brună. Roca nobilă impresionează încă de la prima vedere, atrăgând prin aspectul catifelat, dar şi prin formele şi culorile sale, care reflectă varietatea şi fascinaţia naturii. Materialul respectiv mai are şi alte caracteristici esenţiale precum rezistenţă la factori meteorologici şi durabilitate în timp.
 
Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală în Travertin” a fost organizat de către Primăria Municipiului Caransebeş şi Casa de Cultură “George Suru”, sub coordonarea şi implicarea atentă a cunoscutului artist Eugen Petri.

“Prin simpozionul care va fi organizat între 15 iunie şi 15 iulie, municipiul Caransebeş se va înnobila cu alte 11 sculpturi care vor fi amplasate în parcul intercultural al artei moderne din zona Valea Cenchii. Va fi o înfrăţire şi o inspiraţie bună acest simpozion. Sunt extrem de importante, atât recunoaşterea, cât şi conştientizarea diferenţelor şi identităţilor dintre culturi, încercând să se realizeze o îmbogăţire a dialogului intercultural prin sculptură”, a declarat directorul Casei de Cultură “George Suru” din Caransebeş, Ion Cojocariu, unul dintre organizatorii manifestării.

„Este pentru al treilea an consecutiv şi ultimul când se lucrează în andezit, o rocă dură adusă de la Sângeorz Băi. În acest fel, vor fi 33 de monumente din andezit, care se adaugă celor 33 executate în lemn de-a lungul celorlalte ediţii şi 33 în marmură, la fel ca şi anii Mântuitorului”, a subliniat coordonatorul acţiunii, maestrul Eugen Petri. (Foto)

„De anul viitor va începe un ciclu nou de sculpturi în travertin, o rocă de culoare brun roşie, o piatră care, prin şlefuire, conferă un luciu aparte monumentului”, spune artistul.

În opinia organizatorilor, simpozionul de sculptură monumentală reprezintă o oportunitate de cunoaştere a culturii diferitelor ţări şi o încercare de înţelegere reciprocă.

Sculptorul Eugen Petri, directorul artistic al Simpozionului Internaţional de Sculptură din Caransebeş, a anunţat artiştii care au fost selectaţi să participe, anul acesta, la cea de-a 15 ediţie a simpozionului de sculptură monumentală, care a avut loc în perioada iunie-iulie a.c.

Artiştii selectaţi:

1.Tanya Preminger – ISRAEL
2. Jing Chu – CHINA
3. Roland Hoft – GERMANIA
4. Florin Vâlceanu – ROMÂNIA
5. Ahmad Solimani – IRAN
6. Gao Meng – CHINA
7. Raju Pithacote – NEPAL
8. Jorg Van Daele – BELGIA
9. Zigmunds Bielis – LITUANIA
10. Laura Marcos – ARGENTINA
11. Eugen Petri – ROMÂNIA

“Şi ediţia de anul acesta a fost onorată de participarea a unui număr de 10 artişti profesioniști, de talie internaţională, cu multiple prezențe la simpozioanele tematice în toată lumea, toţi aceştia fiind selectaţi în urma unui concurs la care au aplicat 150 de participanţi. Le place aici, condițiile sunt foarte bune, iar atmosfera este una deosebit de prietenoasă. Lucrarea mea se numește Centenar și semnifică perfecțiunea cifrei 10 precum și unirea dintre primordial și zero”, a declarat coordonatorul evenimentului,  Eugen Petri. 

V.R.

Tags : artistibanatcaransebeseugen petriSimpozionul internaţional de sculptură monumentalătimis

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.