Cazul Ștefan Mandachi, care și-a lansat la Suceava printr-o conferință de presă campania ”România vrea autostrăzi”, ne amintește mai ales că am fost și continuăm să fim țara lui Urmuz, Tristan Tzara, Caragiale și Eugen Ionescu.
Totuși, comicul absurd denotat de proiectul primului metru de autostradă privat din Moldova, cu un cost de doar 4500 de Euro a devenit repede viral pe internet și luat în serios în lumea întreagă. Până și controversatul om de afaceri și politician Viorel Cataramă i s-a alăturat.
Până pe 15 martie 2019, când va avea loc protestul propriu-zis, e de presupus că tot mai multe firme se vor alătura campaniei și își vor suspenda activitatea pentru 15 minute în acea zi, nu doar în Moldova, ci de pildă și la Câmpina, conform anunțului companiilor Neptun și Soceram.
Întreaga acțiune pare într-o bună măsură polemică în raport cu declarația președintelui PSD care susținea recent că aglomerarea traficului rutier ar fi mai degrabă un semn de progres economic prea impetuos, prea trepidant. Decuplarea de la rețelele de autostrăzi din statele vecine, mai ales Ungaria, Serbia și Bulgaria, ar fi din perspectiva unor politicieni mai degrabă un semn de emancipare inversă și de natură să ne propulseze în ochii celorlalți europeni ca promotorii unei direcții inedite de evoluție în plin secol XXI.
Mai există încă o miză, dincolo de diferența colosală de costuri în raport cu cele decontate de compania națională de profil și anume că la nivelul actualei conduceri a României s-a decis un fel de naționalizare bruscă a acestui domeniu prin pregătirea noastră psihologică ca asumarea lucrărilor să se facă în regie proprie, ca și în comunism, adică sub tutela Ministerului Transporturilor. Aceasta ar fi cu greu posibil de pus în practică, pentru că CNAIR primește și gestionează fonduri europene, așadar trebuie să lucreze în regimul economiei de piață, pe bază de licitații, nu de încredințări directe a proiectelor așa cum fac și firmele actualului Primar General al Capitalei.
Omul de afaceri Ștefan Mandachi a construit un metru de autostradă la Suceava, într-o singură zi, prin mobilizarea unei echipe de doar 17 oameni și a lansat o provocare pentru românii din întreaga lume, indiferent de statut social sau profesie, în încercarea de a atrage atenția asupra amânării excesive a construirii autostrăzii în Moldova.#Romaniavreaautostrazi #şîeu
Publicată de România vrea autostrăzi pe Luni, 4 martie 2019
Rămâne de văzut ce impact național urmează să aibă protestul anunțat, cu atât mai mult cu cât se petrece pe un fond de greve și acțiuni ale altor bresle profesionale, de la magistrați la transportatori sau universitari și studenți din diverse centre ale țării. Desigur, nemulțumirile sunt de diverse tipuri și cu privire la diverse alte chestiuni spinoase, însă reflectă, în mare măsură, haosul care se instalează treptat în modul de administrare a țării.
În fine, privind mai de la distanță întreaga agitație, întregul freamăt ce are loc în pragul alegerilor europarlamentare, se observă mai ales că Moldova nu este nicidecum răsfățata finanțărilor la nivelul deciziei guvernamentale și că se preferă, mai degrabă, menținerea acesteia într-o relativă decuplare sau izolare în raport cu celelalte regiuni ale țării. Altfel spus, de la Ștefan cel Mare încoace, pentru moldoveni nu s-au schimbat prea multe, iar predilecția investițiilor e concentrată pe mai departe în ctitorirea de noi lăcaș de cult, mănăstiri sau troițe…
Pare a fi fatal ca, în genere, să ne asumăm un fel de ev mediu întârziat, însă treptata depopulare a multor zone, ca și indicele demografic actual poate să încingă, în cele din urmă, spiritele românilor ”prea blajini”, îndeosebi al diasporei care are de înfruntat, la fiecare revenire în țară, aceleași blocaje imense în trafic.
Ștefan Mandachi are, pe de altă parte, șansa să devină un fel de nou Raed Arafat și să solidarizeze mult mai mult pe cetățeni decât toate partidele de opoziție la un loc.
Sever AVRAM
Comentariu la: www.stefanmandachi.ro și https://www.facebook.com/România-vrea-autostrăzi-1272272526262950/