close
Tradiții

Sushi

Sushi este un preparat compus dintr-un orez usor dulce, lipicios, realizat dintr-o combinatie de otet si orez dulce (racit la temperatura camerei inainte de a fi folosit), infasurat cu alge marine, denumite nori, sau ingredientele pot fi plasate in centrul orezului care este infasurat apoi in alge marine sub forma unui rulou. Dupa ce sushi este rulat, acesta poate fi taiat in forme cilindrice.

Cele mai des folosite soiuri de pesti sunt tonul, macroul, somonul si tiparul de mare. Icrele de peste sunt si ele folosite la prepararea sushi-ului. Unele ingrediente posibile pentru un sushi includ pe langa peste si fructe de mare, legume crude sau fierte. Ridichea japoneza murata, avocado, castravete, sparanghel, si alte legume specific japoneze pot fi folosite ca si ingrediente la prepararea sushi-ului.

Condimentele cu care se serveste sushi sunt: sosul de soia (Shōyu) si Wasabi (hrean japonez). De asemenea, ghimbirul murat numit Gari este de obicei servit cu sushi. Bucatile de sushi se inmoaie in sosul de soia si se servesc cu wasabi si ghimbir murat.

Bautura alaturi de care se consuma sushi este un ceai verde (cunoscut ca Agari in restaurantele cu specific).

Tipuri de sushi:
Nigiri: Bile mici de orez mici, acoperite in partea de sus cu peste, crustacee.
Gunkan: Cupe mici din orez sushi si alge marine uscate, umplute cu fructe de mare, sau tipuri de icre.
Norimaki: Orez sushi si fructe de mare, infasurate in foi de alge marine uscate. Exista nenumarate tipuri de rulouri de grosimi diferite si cu ingrediente variate.
Temaki: sunt conuri din alge nori umplute cu orez sushi, fructe de mare si legume.
Oshizushi: este un tip de sushi care se face prin apasarea blocurilor de orez intr-o matrita speciala (o cutie traditionala din lemn numita “Oshibako”) pentru a crea dreptunghiuri perfecte, cu un topping in functie de preferintele dvs.
Inari: Inarizushi este un tip simplu si ieftin de sushi, in care orezul este introdus intr-un saculet Aburaage (tofu prajit).
Chirashi: este un fel de mancare in care fructe de mare, ciuperci si legume sunt raspandite peste orez sushi.

(Alexandru Petrescu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.