close
Artă

Tablouri de Theodor Pallady din colecţia Ninette Schapira & Gheorghe Răut, adjudecate pentru 108.000 de euro

Tablouri semnate de Theodor Pallady din colecţia Ninette Schapira & Gheorghe Răut au fost adjudecate pentru 108.000 de euro la licitaţia organizată miercuri de Artmark.

„Lectură (Yvonne Cousin în atelierul din Place Dauphine)” a fost adjudecat cu suma de 19.000 de euro. Tabloul se plasează în a doua perioadă de creaţie din întreg corpul plastic al lui Pallady, mai exact a doua jumătate a anilor 1930, momente ce marcau totodată şi ultimii ani petrecuţi de pictor în Paris. Modelul este chiar Yvonne Cousin, cea mai apropiată persoană din viaţa lui Pallady, partenera acestuia între 1924 şi 1939.

Licitaţia pentru lucrarea „Natură statică cu flori şi struguri” s-a oprit la 14.000 de euro, iar „După baie”, ulei pe carton, a fost cumpărat la Artmark pentru suma de 9.000 de euro.

Studii de nud au fost vândute între 500 şi 3.000 de euro.

La începutul anilor 1920, la Paris, cei doi prieteni Gheorghe Răut, directorul filialei din capitala Franţei a Băncii Marmorosch Blank, şi Theodor Pallady, deja pictor recunoscut în ţară şi în boema pariziană, locuiau în Place Dauphine la nr. 12.

În anul 1940, Pallady a pleacat la Bucureşti pentru deschiderea unei expoziţii, dar nu a mai putea părăsi ţara. În 1968, Răut a oferit statului român o parte din colecţia sa de artă alcătuită din pictură, mobilier şi artă decorativă europeană, ceramică şi artă orientală. La aceasta s-au adăugat o serie de picturi şi numeroasele desene, acuarele şi gravuri ale lui Th. Pallady rămase în grija lui Răut în atelierul din Paris.

Licitaţia Colecţiei Ninette Schapira & Gheorghe Răut a reunit o parte din lucrările păstrate de Răut pentru sine la Paris, precum şi o parte din colecţia sa ulterioară donaţiei.

Tags : artmarklicitatiipictori romani

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.