close
Actualitate

Timbru „Cap de Bour”, cu preţ de pornire de la 5.500 de euro, într-o licitaţie online la Artmark

Timbre „Cap de Bour” de 108 parale, evaluate între 3.000 şi 5.000 de euro, dar şi emisiuni rare cu certificate de autenticitate vor fi scoase la vânzare online de Artmark pe 12 octombrie, de la ora 19.30.

Un studiu format din 33 de planşe, realizat asupra emisiunii „Carol cu favoriţi”, 1866, care conţine piese unice ale acestei emisiuni cu certificate de autenticitate, va fi licitat la Artmark de la 10.000 de euro.

Timbru „Cap de Bour” de 108 parale, piesă rară de colecţie filatelică, de la 1858, are un preţ de pornire stabilit la 5.500 de euro.

În aceeaşi licitaţie, un alt timbru „Cap de Bour”, de 108 parale, Moldova, 1858, însoţit de două certificate de autenticitate, are un preţ de pornire de 3.500 de euro.

Piesa a fost emisă la aceeaşi dată cu cea de 54 de parale, 15 iulie 1858, şi pusă în circulaţie o săptămână mai târziu, la 22 iulie 1858. Timbrele sunt extrem de rare, ele fiind emise într-un tiraj de numai 6.016, din care doar 2.574 vândute.

„Capetele de Bour” reprezintă un pas important către independenţa şi autonomia Moldovei faţă de imperiul Otoman, care la acel moment nu permitea Ţărilor Române niciun fel de autonomie instituţională sau economică, cum ar fi moneda proprie, însemnele sau drapelul. Este totodată o dovadă a modernizării accelerate prin care au trecut Principatele Române după jumătatea secolului XIX.

Timbrul reproducea heraldica stemei Moldovei, capul de bour înscris într-un cerc, urmat de o goarnă poştală la bază, o stea în cinci colţuri şi legenda „porto scrisori”, scrisă cu litere chirilice. Fiecare timbru avea trecută şi valoarea nominală, fie de 27, 54, 81 sau de 108 parale. Timbrele erau imprimate potrivit tehnicii tête-bêche şi copiau modelul austriac, folosindu-se matriţe de oţel.

Filatelia a început în România în jurul anului 1860. În prezent, timbrele istorice sunt considerate drept adevărate simboluri naţionale, împreună cu steagul, imnul şi stema. Pentru colecţionari, cele mai importante sunt timbrele „Cap de Bour” şi „Penny Black” (primul timbru din lume care a apărut în Marea Britanie).

Capul de bour este numele filatelic al primelor mărci poștale, rare și originale în executarea sa ale principatului Moldovei din anul 1858 (tipărite între iulie și octombrie), motiv pentru care servește un cap de bour (zimbru sau taur). În același timp, aceste sunt considerate drept primele mărci din România.

A.M.

Tags : cap de bourfilatelielicitatii

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.