close
Tradiții

Ziua de 8 Septembrie 1935

Tg Jiu, 8 Septembrie 1935.

Președinta Ligii Femeilor Gorjene, Arethia Tătărescu, alături de Elena Toderoiu, mama naturală a Ecaterinei Teodoroiu, cu ocazia dezvelirii monumentului din Piața Primăriei Tg Jiu, monument funerar închinat celei mai importante eroine martir din intreaga istorie a românilor.

La 8 Septembrie 1935, o zi de mare sărbătoare creștină, Sânta Mărie Mică, o veți vedea pe Arethia Tătărescu îmbrăcată în port popular orășenesc, in toată demnitatea unei soții de prim ministru. Cum era firesc, prima doamnă a Gorjului, protectoare și tandră, a fost mereu prezentă în actualitatea Elenei Toderoiu, în acea zi memorabilă pentru istoria Gorjului, pregătind-o sufletește pentru întălnirea emotionantă cu regele Carol al II -lea. De la inhumarea rămăsițelor Cătălinii in pământul Gorjului din anul 1921, trecuseră peste chipul Elenei Toderoiu, 14 ani.

Îmbrăcată in port popular țărănesc, specific femeilor bătrâne din satului Vădeni, cu vestă de vară si cătrințe țesute la războiul de casă, Elena Toderoiu a purtat pe cap in acea zi, tulpanul de bumbac țesut în două ițe fără ornament, imbrobodit pe sub barbă, aidoma ctitorilor moșneni pictați în vechile biserici de lemn ale Gorjului.

Dacă cineva a lipsit de la această mare sărbătoare, la care s-a adunat cea mai mare suflare de oameni văzută până atunci in Piața Primăriei Tg Jiu, a fost Regina Maria, ctitorul României Mari, omul cu meritele cele mai mari din viața și după moartea eroinei de la Jii. Aflată într-un debut de boală, exilată de fiul său Carol al II lea, la Bran și Balcic, regina Maria nu a participat la această mare sărbătoare, având meritul de a se ocupa si implica în ridicarea monumentelor de for public din toate orasele țării, locuri ce aveau semnificații istorice în viața de război a Cătălinii.

Ziua de 8 Septembrie 1935, ar fi fost si ziua ei de nume. Maria.

(Jean Cernitoiu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.