Transgaz SA a primit toate autorizaţiile de construcţie a gazoductului care leagă Moldova şi România. Precizăm că, totuși, cel mai mare proiect de interconectare a sistemelor de transport a gazelor dintre România și Republica Moldova pe traseul Iaşi-Ungheni a fost lansat pe data de 27 august 2014.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al Transgaz România, Ion Sterian, a avut o
întrevedre cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei şi Infrastructurii, în cadrul căreia au fost discutate mai multe aspecte ale proiectului de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău, inclusiv a fost denitivat.
Caietul de sarcini pentru achiziţii publice, stabilit termenul de prezentare a ofertelor, procedura de examinarea a acestora, criteriile de stabilire a învingătorului şi lansare a construcţiei.
Partea moldovenească a primit proiectul tehnic al gazoductului pe segmentul Ungheni-Chişinău, ajustat la toate cerinţele prezentate de autorităţile Republicii Moldova, inclusiv pe cele mai sensibile locuri – punctele de trecere a drumurilor naţionale, în special a centurii de ocolire a oraşului Chişinău şi localitatea Tohatin.
În cadrul dialogului, vicepremierul Octavian Calmîc a menţionat că, potrivit planului de acţiuni, în luna octombrie urmează a fi raticate contractele de finanţare cu BEI şi BERD, care oferă câte 41,5 milioane euro, iar în perioada noiembrie-decembrie va fi lansat tenderul pentru selectarea companiei de construcţie a gazoductului.
Octavian Calmîc şi Ion Sterian au mai convenit asupra faptului că construcţia gazoductului urmează a fi sincronizată pe ambele segmente, inclusiv teritoriul României, încât acesta să e
pus în funcţiune până la începutul anului 2019.
Interlocutorii au convenit ca algoritmul final, precum şi ultimele detalii ale planului de acţiuni privind construcţia gazoductului, să fie discutate şi stabilite în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare comercial-economică, care se va desfăşura pe 13 octombrie la Bucureşti.

Construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a fost începută în 2013, costul total al proiectului constituind 26 milioane de euro, dintre care 7 mln. Euro grant din partea UE. Gazoductul cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. Consumul anual al ţării, la vremea respectivă, a constituit circa un mlrd de metri cubi de gaze naturale, fără regiunea transnistreană.

Sursa: deschide.md