close
Personalități

Ziua mondială împotriva traficului de persoane

Ziua mondială împotriva traficului de persoane se marchează la 30 iulie. A fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, prin Rezoluția 68/192, la 18 decembrie 2013, pentru a crește gradul de conștientizare a situației victimelor traficului de ființe umane și pentru promovarea protecției drepturilor lor.

Femeile și fetele vulnerabile alcătuiesc marea majoritate a victimelor traficului de ființe umane. Traficanții le promit locuri de muncă bine plătite, iar migranții care își părăsesc locurile natale pentru a scăpa de sărăcie, de conflicte sau de persecuție prezintă riscul de a deveni viitoare victime. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a transmis în repetate rânduri apeluri către toate țările de a lupta împotriva spălării banilor și a încurajat țările membre să semneze și să ratifice convențiile ONU împotriva corupției și a criminalității transnaționale organizate, inclusiv a protocolului traficului de ființe umane, potrivit site-ului www.un.org.

Milioane de oameni din întreaga lume sunt vânduți pe piața mondială a sclaviei moderne. Bărbați, femei și copii cad în mâinile traficanților, atât în țările lor, cât și în străinatate. Mirajul unei vieți mai bune devine o momeală ce îi face vulnerabili în fața traficanților de persoane. Fiecare țară din lume este afectată de traficul de ființe umane, fie ca țară de origine, de tranzit sau de destinație pentru victime.

Traficul de persoane este o infracțiune gravă și o încălcare gravă a drepturilor omului. Biroul Națiunilor Unite pentru combaterea Drogurilor și a Criminalității (UNODC), în calitate de apărător al Convenției Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate (UNTOC) și al Protocoalelor sale, asistă statele în eforturile lor de a pune în aplicare Protocolul privind prevenirea, reprimarea și pedepsirea traficului de persoane (Protocolul traficului de persoane).

În 2010, Adunarea Generală a adoptat Planul Global de acțiune pentru combaterea traficului de persoane, îndemnând guvernele din întreaga lume să ia măsuri coerente și coordonate pentru a învinge acest flagel. Planul prevede integrarea luptei împotriva traficului de ființe umane în programele mai largi ale ONU, pentru a stimula dezvoltarea și consolidarea securității în întreaga lume.

Organizația Internațională a Muncii estimează că aproximativ 21 de milioane de persoane sunt victime ale muncii forțate la nivel global. Această estimare a inclus victime ale traficului de ființe umane pentru muncă și exploatare sexuală. Deși nu se cunoaște câte dintre aceste victime au fost traficate, estimarea arată că, în prezent, există milioane de victime traficate în lume, precizează site-ul www.un.org.

“Fiecare țară trebuie să se unească pentru a depăși această amenințare transnațională prin sprijinirea și protejarea victimelor, dar și prin urmărirea și judecarea traficanților. Cu ocazia Zilei mondiale împotriva traficului de persoane, să ne hotărâm să acționăm în numele dreptății și demnității pentru toți”, se arată în mesajul secretarului general Ban Ki-moon.

M.B.

Tags : prostitutieproxenetiproxenetismtrfic de minoriziua mondiala impotriva traficului de persoane

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.