close
Agenda culturală

Cloșca cu puii de aur și brățările dacice, expuse la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Expoziția ”Aurul și argintul antic al României”, care cuprinde și Cloșca cu puii de aur și brățările dacice, poate fi vizitată, de miercuri, la Muzeul de Istorie din Târgoviște.

”Este una, dacă nu cea mai importantă expoziție realizată în România în ultimii cinci ani. Iată, ‘Aurul și argintul antic al României’ a poposit la Târgoviște, această expoziție a fost în mai multe orașe din țară, dar și în străinătate. Manifestarea de astăzi este posibilă datorită felului în care Muzeul Național de Istorie a României a răspuns adresei noastre de a avea și la Târgoviște această expoziție deosebită. Considerăm că este evenimentul expozițional al anului 2017 la Târgoviște”, a declarat, la inaugurare, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, Ovidiu Cârstina.

Expoziția va putea fi vizitată, la Târgoviște, în perioada 1 noiembrie 2017 — 2 februarie 2018.

”Expoziția ‘Aurul și argintul antic al României’ este unică prin valoarea și importanța istorică a celor peste 1.000 de artefacte din metale prețioase. Prin intermediul exponatelor, adevărate capodopere ale orfevrăriei preistorice și antice din spațiul românesc, publicul vizitator va avea ocazia de a admira evoluția prelucrării metalelor prețioase de-a lungul a 6.000 de ani de istorie. Inițiativa organizării acestei importante expoziții a aparținut Muzeului Național de Istorie a României, care în anul 2013, cu contribuția a 32 de muzee din țară, printre care se numără și instituția noastră, a demarat acest extraordinar proiect, cu dorința de a face cât mai cunoscute multitudinea de piese din metale prețioase, descoperite de specialiști în ultimele două veacuri”, se arată într-un comunicat al Muzeului de Istorie Târgoviște.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate tezaurele de la: Pietroasele — județul Buzău (Cloșca cu puii de aur), Grădiștea Muncelului — județul Hunedoara (brățările dacice), Bunești Averești — județul Vaslui (diadema), Ostrovul Mare și Hinova — județul Mehedinți, Cucuteni Băiceni — județul Iași, Agighiol — județul Tulcea, Peretu — județul Teleorman, Sâncrăieni — județul Harghita, Constanța (Tomis), Histria, Hârșova — județul Constanța, Apahida, Cluj Someșeni — județul Cluj, Cugir, Blaj — județul Alba etc.

Tags : closca cu puii de aurdaciexpozitiemuzeu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.