Liderii comunităților românești din județele Covasna și Harghita au avut, în ultimii 25 de ani, o strategie pentru păstrarea istoriei, culturii, credinței ortodoxe și identității naționale românești în zonele din centrul țării locuite majoritar de maghiari, însă acestea au nevoie de mai mult sprijin din partea statului român, a declarat pentru AGERPRES dr. Ioan Lăcătușu, unul dintre membrii marcanți ai societății civile românești din Sfântu Gheorghe.
Strategia a vizat, printre altele, crearea unor instituții identitare românești, consolidarea societății civile, publicarea unor studii și documente privind continuitatea românilor în Sud-Estul Transilvaniei, precum și aducea în spațiul public a unor personalități românești născute în această parte a țării, a precizat Ioan Lăcătușu, director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita.
El a amintit că una dintre primele organizații nonguvernamentale românești din județul Covasna a fost Liga cultural-creștină ‘Andrei Șaguna’, fondată în urmă cu două decenii și jumătate de un grup de intelectuali, care a contribuit la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei de la Miercurea Ciuc, a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, Centrului Ecleziastic de documentare ‘Mitropolit Nicolae Colan’ și a editurilor ‘Grai românesc’ și ‘Eurocarpatica’.
‘Ne-am prins, cum se spune, de poala bisericii (…) și am început să creionăm un statut care își propunea apărarea identității românești în contextul istoric cunoscut și întărirea instituțiilor fundamentale pentru păstrarea identității (…) Am conceput un sistem de atragere a specialiștilor din țară și, astfel, am instituit seria sesiunilor de cercetări științifice, care au crescut de la an la an (…) Am început să strângem documente, să le tezaurizăm și să le introducem în circuitul public, am început să ne recuperăm personalitățile, le-am realizat busturi, am dat numele lor unor străzi sau școli pentru a le introduce în conștiința publică, să putem arăta peste timp că am fost, cum am fost și că nu am fost oricum (…) Strădaniile ligii, alături de ale instituțiilor create și ale altor asociații și fundații românești, s-au amplificat odată cu înființarea Forumului Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș (…) Deci, a avut o strategie de păstrare și afirmare a identității românești’, a declarat arhivistul Ioan Lăcătușu.
Potrivit acestuia, în contextul social-economic actual, comunitățile românești din județele Covasna și Harghita se află în fața unor noi provocări, cărora nu le vor putea face față fără sprijinul statului român.
‘După 25 de ani, obiectivele Ligii ‘Andrei Șaguna’ au rămas aceleași, dar suntem conștienți că vremurile s-au schimbat și trebuie să ne adaptăm (…) După 25 de ani, ne confruntăm cu scăderea numărului populației românești, avem probleme cu asigurarea profesorilor de limba română de naționalitate română, avem probleme cu funcționarea învățământului românesc (…), dar cea mai mare problemă este lipsa egalității de șanse în ce înseamnă finanțarea proiectelor culturale. Suntem în continuare discriminați și (…) există o diferență enormă între ceea ce face statul maghiar pentru sprijinirea acestei zone (județele Covasna și Harghita — n.r) și ce face sau, mai bine zis, nu face statul român pentru zonă. Nu împotriva maghiarilor, ci pentru a asigura caracterul multietnic și pluriconfesional al zonei’, a mai spus Ioan Lăcătușu.
Referindu-se la planurile de viitor, a menționat că unul dintre obiective este valorificarea solidarității și ‘capitalului de afectivitate’ de care beneficiază românii din Covasna și Harghita din partea românilor din țară și sensibilizarea și atragerea sprijinului Guvernului României.
‘Nu cred că se mai poate merge la nesfârșit cu această discriminare la adresa celor aproape 100.000 de români din mijlocul României, care, dacă va continua, va avea consecințe pe termen lung (…) Jumătate din comunitățile românești din Covasna și Harghita au acum sub o sută de membri, sunt comunități mici și îmbătrânite, care nu au capacitatea proprie de a-și asigura menținerea și afirmarea ca români în zonă’, a mai spus Ioan Lăcătușu.
Declarațiile au fost făcute în contextul aniversării a 25 de ani de la fondarea Ligii cultural-creștine ‘Andrei Șaguna’, eveniment care a debutat pe 20 iunie și care a cuprins o serie de manifestări care au culminat joi cu prezența la Sfântu Gheorghe a ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului și a PS Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei.
Manifestările se vor încheia sâmbătă, cu lansări și prezentări de carte la Casa memorială ‘Romulus Cioflec’ din localitatea covăsneană Araci.
Agerpres