Purtând coifuri medievale, schițând pași de dans sau călărind cai frumos împodobiți, aproape 1.400 de voluntari costumați au participat vineri la procesiunea ”Ommegang”, la Bruxelles, care comemorează sosirea lui Carol Quintul în ”capitala imperiului său” acum cinci secole.
Sărbătoarea folclorică, dublată de un spectacol, pe care Belgia dorește să o includă în patrimoniul UNESCO, are loc în fiecare an în centrul istoric al Bruxellesului timp de două seri la începutul lunii iulie.
În acest an — pe 4 și 7 iulie — manifestarea l-a avut ca invitat de onoare pe animatorul francez Stéphane Bern, care și-a asumat vineri seara rolul unui ”herald” ce povestește epopeea lui Carol Quintul publicului adunat în somptuosa Piață Mare din capitala belgiană.
Suveran al Sfântului Imperiu Roman, Carol de Habsburg, numit Carol Quintul, care a domnit peste Europa, din Olanda până în Spania, dar și peste posesiunile spaniole din America Latină, ”a făcut Bruxellesul capitala imperiului său, unde Soarele nu apune niciodată”, explică pentru AFP președintele evenimentului, Paul Le Grand.
Când împăratul a intrat în oraș pentru a-l prezenta pe fiul său cel mare Filip (viitorul Filip al II-lea al Spaniei), în iunie 1549, ”bruxelezii voiau să-i arate ce era mai frumos, și ceea ce era mai frumos era ”Ommegang”, adică un cortegiu vesel și foarte colorat inspirat din procesiuni religioase.
Pentru a recrea evenimentul, versiunea din 2017 a acestui Ommegang prezintă aproape 1.400 de participanți îmbrăcați în costume medievale reconstituite, cai bogat împodobiți, acrobați pe picioroange care se întrec în lupte epice, uriași, arborări de steaguri, focuri de artificii…
Protagoniștii umple Piața Mare la căderea serii, sub fațada neogotică a Casei Regale, pe fondul aplauzelor unei mulțimi încântate, între care mulți turiști, relatează AFP.
Aparate de fumigene, anacronisme rare pe trotuarul încărcat de istorie, eliberează vapori sidefii și conferă o aură înfricoșătoare scenelor de ev mediu pe care un bufon regal le comentează cu brutalitate.
Trăsura regală este urmată de dragoni multicolori și de giganți, păpuși tradiționale impozante purtate de bărbați. O barcă ce transportă statuia Fecioarei amintește de originea religioasă a procesiunii.
Ommegang (un vechi cuvânt flamand ce desemnează procesiunile rituale) a fost reînviat în 1930 ”pentru centenarul independenței Belgiei”. ”Și mai este acest Ommegang care se poate vedea pe străzile din Bruxelles acum”, explică Grand.
Regiunea Bruxelles a depus în martie candidatura sărbătorii Ommegang pentru a fi înscrisă în patrimoniului cultural imaterial al umanității de către UNESCO.
Candidatura acestei ”sărbători populare, +Bruegheliene+”, este apărată cu pasiune de francezul Stéphane Bern: ”Este o tradiție foarte frumoasă. Aceasta permite ca 1.400 de voluntari să retrăiască acele zile de glorie, această istorie colectivă, care practic este o istorie europeană”.
”Îmi place când istoria nu este pusă sub un colopot de sticlă, ci este experimentată zilnic de oameni care doresc să-și amintească de unde vin pentru a ști mai bine unde merg”, pledează Stéphane Bern.
Pentru a fi realiste, costumele sunt inspirate din ”tapiserii bruxelleze de epocă, care sunt foarte cunoscute în toată lumea, și din tablouri”, observă președintele evenimentului Ommegang, Paul Le Grand.
În special 200 de descendenți ai nobilimii din Bruxelles, aroganți și cu cea mai mare seriozitate, joacă rolul înaintașilor lor cu sânge albastru.
Festivalul urmărește, de asemenea, să atribuie participanților ”un rol care corespunde vieții lor civile actuale”, spune Le Grand. „Specificitatea castingului nostru este ca ”gardienii să fie polițiști adevărați, scribul să fie un jurnalist adevărat, pictorul să fie pictor adevărat”, explică el.
Mariana Ionescu