close
Personalități

Contele ploieștean

Alexandru Emil Petrescu este înnobilat Conde de Transilvanya Conde Palatino şi Baron de Simferopol, de către La Gran Casa Imperial Rurikovich și numit ambasador al acesteia în România.
S-a născut la 30.05.1959, în Ploieşti. „Toţi ploieştenii se nasc acolo unde au chef”, spune scriitorul spaniol de origine română, care trăieşte, din 1990, în Madrid.
Părinţii: tatăl – Vasile (Willi); mama – Paulina.
Mama sa a fost deportată din Padina – Buzău, iar întreaga familie a suferit atrocităţile regimului comunist. Bunicul, Gavrilă Costea, a murit în închisoare, în urma bătăilor primite, după ce i-au fost confiscate toate bunurile şi terenurile. Bunica, Elena, a fost urmărită de Miliţia Populară, pentru simplul fapt că era monarhistă.
Este elev al şcolii generale numărul 12 (situată pe strada Popa Farcaş). În această perioadă îi înmugureşte talentul de scriitor, sub îndrumarea profesoarei de limba română Doamna Filiade şi ajutat de vecinul său Constantin Marin (Costelini), care, la rândul său, va deveni scriitor.
Îşi continuă studiile liceale la ,,Al. I. Cuza” şi cele tehnice la Câmpina.
Participă la Revoluţia din 1989, înfiinţând ziarul „Prahova Liberă” iar apoi ziarul de orientare monarhistă „Muntenia”.
În Spania, pune bazele primului ziar românesc apărut după revoluţie: ,,Orient Expres”.
După venirea minerilor, cere azil politic în Spania, primind, în scurt timp, cetăţenia. Este primul român ce a intrat în politica spaniolă, devenind membru al Partidului Popular. Primul român ce a participat la coridele de tauri de pe străzile oraşului Pamplona. Primul român ce a întemeiat în Madrid trei biblioteci pentru români şi primul ziar românesc de după 1989, în exil.
Revenit în România, a lansat o BUTÁDĂ (Vorbă spirituală cu subtext, de obicei ironic): ,,Toţi îmi spun că dacă m-am înapoiat în ţară sunt un înapoiat adică… Care are mintea insuficient dezvoltată; arierat, ori eu m-am înaintat, venind în România…”.
A descoperit şi studiat fenomenul social de vorbire numit „Etnolectos” rumañol, transformându-l şi într-un curent cultural-artistic al celor care trăiesc în Peninsula Iberică, perpetuat deja la a doua generaţie de emigranţi români, transformând limba într-o ,,herga” sau ,,idiom”.
„Comunitatea Românilor din Spania” (sau sub titulatura oficială „Comunidad Rumanos en España” – ONG a românilor din Regatul Spaniei) a fost fondată în 1991 de către ziaristul spaniol de origine română Alexandru Emil Petrescu y Conde de Transilvanya. Inițial, a funcționat pe teritoriul Regatului Spaniei, sub numele de Uniunea Mondială a Românilor Liberi, filiala Spania (fondată de către omul politic Ion Rațiu). În 2005, această organizație se transformă în ,,Comunitatea Românilor din Spania”. Între anii 1992-2002, a ajutat la instalarea și integrarea primilor ,,coloni” emigranți români, programele socio-culturale ale organizației fiind remarcate de presă și autoritățile spaniole. Comunitatea Românilor din Spania, prin proiectele sale, a facilitat închirieri de locuințe, înscrierea gratuită a copiilor români în grădinițe, școli, apărarea drepturilor fundamentale, traduceri gratuite, la centrele de azil politic, judecătorii, centre penitenciare, comisariate de poliție ori ale ,,Gărzii Civile Spaniole”.
Din 2005, acordă, împreună cu ONG-ul A Flor de Piel, în cadrul Galei Premiilor Comunității Românilor din Regatul Spaniei, premiile și diplomele de onoare. Printre laureați: Traian Băsescu – Președintele României.
C.R.S. organizează, din 2004, Concursul ,,Miss Diaspora România – Spania”, împreună cu TVR și Fundația PRO FAMILIA.
În 2008, a organizat o zi omagială, printr-o ofrandă de flori, pentru comemorarea victimelor emigranților români din Spania, la atentatul terorist din 11 martie, prin depunerea unor săculeți de pământ adus din România la rădăcina unor copăcei din ,,Pădurea Celor care Lipsesc”, din ,,Parcul Retiro” – Madrid.
În prezent, Alexandru Emil Petrescu y Conde de Transilvanya, împreună cu designerul Dan Dumitrescu, colaborează în vederea realizării unei opera artistice ample Land Art, numită Pădurea Vopsită, din Pădurea Păuleşti.
Este expert în producţii cinematografice şi de radio-televiziune, în cadrul Universităţii Complutense, din Madrid. De asemenea, este realizator programe TV şi al Universităţii ,,Carlos III”.
Licenţiat în relaţii internaţionale şi studii europene si masterand in Politica Internationala.
Activitatea sa publicistică acoperă o paletă largă: de la articole de presă, rebus şi enigmistică, la poezie. Colaborează la ziare şi reviste din România (peste 50 de publicaţii) şi din străinătate (din Danemarca, Anglia, Spania, Italia, Israel, Statele Unite ale Americii, Ucraina, R. Moldova, Ungaria şi Germania).
A editat până acum 25 de antologii, dicţionare şi lucrări cu caracter enciclopedic.
Distincţii, premii literare obţinute: Premiul Clubului Internaţional de Presă – 2000, Spania. Premiul a fost înmânat de către Regele Spaniei.
Este menţionat în crestomanţii, dicţionare, antologii în limba română ori în alte limbi.
Apartenenţă la diverse grupuri literare, cenacluri, prin diverse modalităţi de activitate literară
Proiecte literare, cărţi în lucru: Spania cu chiloţii în vine…

F.B.

Tags : alexandru emil petrescuscriitori romanispania

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.